Siirry sisältöön

Kiitollisen vuokranantajan tarina hyvästä vuokralaisesta – Blogi #106

08/07/2018
Sijoitusasunnon valokuvaus älypyhelimella - joko laatutaso riittää

Media tuntuu rakastavan tarinoita, joissa yksityinen vuokranantaja löytää kauhuvuokralaisen täystuhoaman asunnon häätöprosessin jälkeen eikä koskaan saa edes maksamattomia vuokria perittyä puhumattakaan toistakymmentätuhatta maksaneen remontin kustannuksia. Joskus tapauksia jopa seurataan mahdolliseen oikeudenkäyntiin asti. Seuraavana päivänä ääni muuttuu kellossa ja vuokranantajasta tulee asumistuilla rikastuva ahne asuntosijoittaja, joka vielä tienaa kymppitonneja myytyään ennakkomarkkinoinnista ostetun kaupunkiyksiönsä kohteen valmistumisen kynnyksellä tai verokikkailee taloyhtiölainansa verovähennysporsaanreiän kautta itselleen tuhansia euroja, jotka ovat omistusasujan ulottumattomissa. Välillä asuntosijoittaja ja vuokralainen saavat hetken hengähtää, kun tarinankerronnan kohteeksi löytyy kymppitonneja  taloyhtiörahoja kavaltanut isännöitsijä.

Mediasta ei juuri löydy tarinoita, jotka eivät sisällä mitään draamaa eikä yhtään huonoa kokemusta. Otsikoista ei löydy, kuinka vuokranantaja tarjosi hyväkuntoisen kodin hyvin hoidetusta taloyhtiöstä vuokralaiselle, joka maksoi vuokran ajallaan ja luovutti asunnon hyväkuntoisena seuraavalle vuokralaiselle ja sai vakuuden tililleen vuorokaudessa. Kesälomakaudelle mielestäni kuitenkin sellainen satu sopii.

Hyvä vuokrakoti

Tarinan asuntosijoittaja oli tehnyt omistamaansa vuokrakotiinsa kokonaisvaltaisen remontin. Katot maalattiin kylpyhuonetta myöten. Seinien epätasaisuudet tasoitettiin ja seinät saivat uuden pintavärin. Keittokomeron kalusteet uusittiin runkoineen ja koneiksi valittiin värimaailmaan sopivat rosteripintaiset koneet. Sähkömies loihti pari valoefektiä asuntoon ja remonttimies laatoitti kylpyhuoneen asunnon henkeen sopivaksi. Putkimies asensi uudet vesikalusteet ja kytki uutuuttaan kiiltävät hanat asunnon kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Vaalea hyvälaatuinen laminaatti kruunasi ilmeen.

Hyvä taloyhtiö ja hyvät remonttimiehet

Asuntosijoittaja oli informoinut taloyhtiön hyvää isännöitsijää remontista ja isännöitsijä oli viipymättä kuitannut saaneensa riittävät tiedot ja remontti pääsi alkamaan välittömästi. Isännöitsijä ymmärsi, että asuntosijoittajalle on tärkeää, että remontti pääsee heti käyntiin, jotta siihen saataisiin uusi maksava vuokralainen mahdollisimman nopeasti.

Hyvä remonttimies teki aikataulu- ja kustannusarvion koko remontista ja aluksi sovittiin ja maksettiin etumaksu, jolla hän ostaisi tarvikkeita. Remonttimies ymmärsi, että aikataulun pitävyys on asuntosijoittajalle tärkeää, koska tämä aloittaisi asunnon markkinoinnin remontin aikana eikä vasta sen valmistumisen jälkeen. Remonttimies laittoi lapun rapun ilmoitustaululle kertoen pari viikkoa kestävästä remontista ja pahoittelut etukäteen, mikäli siitä aiheutuisi häiriötä tai rapussa olisi normaalia enemmän pölyisiä jalanjälkiä. Lapussa oli sekä remonttimiehen että asuntosijoittajan puhelinnumerot mahdollisia kysymyksiä ja valituksia varten.

Asuntosijoittaja vaati remonttimieheltä aikataulussa pysymistä ja hyvää työn laatua mutta remonttimiehen tyytyväisyydeksi näytti ymmärtävän, että halvin hinta, nopea toteutus ja hyvä laatu eivät yleensä toteudu yhtä aikaa. Remonttimiehen laskut tulivat heti maksetuiksi ilman erillisiä tinkauskierroksia. Hyvä remonttimies keksi remontin aikana pari asuntosijoittajan kustannuksia säästävää ideaa.

Hyviä vuokralaiskandidaatteja

Asunnosta oli kiinnostunut useampikin vuokralaiskandidaatti. Joukosta erottui yksi kandidaatti, joka opiskelujen ohella teki työtä, välillä jopa kahta. Hänellä oli suosittelijoita, jotka vahvistivat tarinaa luotettavasta hyvästä vuokralaisesta. Kaikkien haastattelujen jälkeen asuntosijoittaja valitsi kolme kriteerit täyttävää kandidaattia, joille näyttö järjestettiin. Asuntoja esitteli asuntosijoittajan yhteistyökumppani, jolle ei kuitenkaan kerrottu, kuka joukosta asuntosijoittajan mielestä erottautui. Näyttäjänkin mielestä sama kandidaatti erottui joukosta sekä kohteliaisuudellaan että siisteydellään. Lisäksi hän tuntui olevan aidosti innoissaan juuri tästä vuokrakodista. Vuokrasopimus syntyi nopeasti.

Vuokralaiskandidaattien esikartoitus

Hyvä vuokralainen

Vuokralainen maksoi vuokransa kuukaudesta toiseen sovitusti. Mitään valituksia ei tullut naapureilta eikä isännöitsijältä. Vuokralainen kertoi asunnossa kaiken olevan kunnossa ja olevansa kovin tyytyväinen. Parin vuoden asumisen jälkeen vuokralainen kertoi saaneensa opiskelupaikan toisen paikkakunnan yliopistoon. Hän kertoi jatkavansa asunnossa vielä vuoden, jos onnistuisi saamaan lykkäystä opiskelupaikan vastaanottamisessa, mikä hänelle myös myönnettiin. Vuokranantaja oli tyytyväinen saadessaan vuokrasopimukselle vielä jatkoa.

Vuosi kului nopeasti ja vuokralaisen oli aika lähteä kohti seuraavaa elämänvaihetta, opiskelua toisella paikkakunnalla. Tarkastuksessa asunto osoittautui olevan moitteettomassa kunnossa. 

Vuokranantajan suositus hyvälle vuokralaiselle

Vuokralaisella oli edessään uuden hyvän vuokrakodin etsiminen. Kilpailu olisi kovaa, kun samoista asunnoista kilpailisi monta hyvää vuokralaiskandidaattia. Vuokranantaja teki hyvälle vuokralaiselle suosituskirjeen, jossa hän perusteluineen suositteli lähtevää vuokralaista seuraavalle vuokranantajalle. Vuokranantaja lupasi tarvittaessa näyttää tiliotteita, joissa näkyy säännölliset vuokranmaksusuoritukset. Hän myös kehotti uutta vuokranantajaa ottamaan videopuhelun tämän hyvän vuokralaiskandidaatin kanssa varmistuakseen, ettei tässä vain edellinen vuokranantaja kirjoittele suosituksia päästäkseen eroon huonosta vuokralaisesta.

Vuokranantaja kehoitti vuokralaistaan ottamaan kopiot kuudesta viimeisestä tiliotteestaan ja esittämään niissä näkyvät vuokranmaksusuoritukset pyytämättä uudelle vuokranantajakandidaatille. Muut tilitapahtumathan voi aina peittää tiliotteista. Hän myös kehotti tarjoamaan pyytämättä mahdollisuutta videopuhelulle, jotta tuleva vuokranantajakandidaatti näkisi, kuinka siisti hänen nykyinen kotinsa on. Nämä yhdistettynä suosituskirjeeseen toisivat paremmat mahdollisuudet päästä toistamiseen vuokralaiskandidaattien top 3-listalle, joille näyttö järjestyisi. 

Hyvän vuokralaisen suositus nykyiselle vuokranantajalle

Kun uuden vuokrakodin hakemiseen liittyvä keskustelu oli käyty loppuun, vuokralainen halusi kertoa suosituksensa uudesta hyvästä vuokralaiskandidaatista. Yksi hänen ystävistään oli monta kertaa ihaillut hänen vuokrakotiaan ja toivoneensa jonain päivänä pääsevänsä siihen asumaan. Sovittiin, että hyvä vuokralainen sai antaa vuokranantajan yhteystiedot ja uusi vuokralaiskandidaatti voisi koska tahansa olla yhteydessä vuokranantajaan. 

Montaa minuuttia ei ehtinyt kulua, kun puhelin soi. Uusi, selvästi hyvä vuokralaiskandidaatti oli jo tietoinen asuinalueesta ja taloyhtiöstä ja kertoi käyneensä asunnossa monta kertaa ja olevansa erittäin kiinnostunut siitä. Vuokranantaja kysyi, olisiko hyvällä vuokralaiskandidaatilla jotain kysymyksiä vuokranantajaan liittyen. Niitä ei ollut, lähtevä hyvä vuokralainen oli kertonut tarinaa hyvästä vuokranantajasta. 

Siirappisen tarinan opetus – pyrkimys hyvään tuntuu tuovan onnea

Olen vuosien varrella huomannut, että pyrkimys toimia hyviä vuokrakoteja tarjoavana hyvänä vuokranantajana tuntuu ihmeellisesti tuovan mahdollisuuksia olla usein oikeassa paikassa, kun hyviä vuokralaisia, hyviä remonttimiehiä ja hyviä isännöitsijöitä on tarjolla. Itse asiassa se on toistunut kohdallani pienin variaation useammin kuin sata kertaa. Olen myös kohdannut muita vuokranantajia, joilla on samanlaisia kokemuksia. Voisi jopa luulla, että tarina on tosi, vaikka mediasta niitä ei juuri löydäkään.

Olen kiitollinen kaikille hyville vuokralaisille, hyville remonttimiehille, hyville isännöitsijöille ja taloyhtiön hallituksille, hyville materiaali- ja kodinkonetoimittajille, hyville vuokralaisten ja vuokranantajien etujärjestöille, hyville rahoittajille ja sijoittajakolleegoille sekä muille hyville kohdalleni osuneille vuokrakotien parissa touhuaville tyypeille; teitä on satoja. Kiitos ja mukavaa kesälomakautta.

Oletko jo kuunnellut Ostan Asuntoja Podcastin #1 – haastateltavana hyvä vuokranantaja Markus Grahn


Tarjoatko tuotteita tai palveluita asuntosijoittajille ja vuokranantajille? Oletko kiinnostunut sponsorointiyhteistyöstä? Ota yhteyttä harri@ostanasuntoja.com

Jätä kommentti

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: