Siirry sisältöön

Vuokralaisen yllättävä tarve muuttaa – Blogi #60

12/03/2017

Pitkäaikainen hyvä vuokralaiseni lähestyi kuun loppupuolella viestillä, jossa hän kertoi, että elämäntilanteeseen oli tullut dramaattinen yllättävä muutos. Viestissä hän kertoi, ettei ole heti irtisanomassa vuokrasopimusta mutta miettii vaihtoehtoja. Pahoittelin luonnollisesti asiaa ja pyysin olemaan yhteydessä heti, kun suunnitelmat konkretisoituvat, jotta voisin neuvoa, miten tulee toimia.

Seuraavan kuun alussa hän lähestyi uudestaan viestillä kertoen irtisanovansa asunnon vuokrasopimuksen, koska oli jo löytänyt uuden muuttuneeseen elämäntilanteeseen sopivan asunnon.

Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta

Lain mukaan vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu. Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen esimerkiksi 1.3., alkaisi irtisanomisaika 31.3., jolloin vuokraa pitää maksaa myös huhtikuulta. Mikäli irtisanominen tapahtuisi 15.3. sillä ei olisi lain mukaan mitään eroa eli irtisanomisaika alkaisi samalla tavalla 31.3. Jos vuokralainen olisi irtisanonut sopimuksen vaikkapa 26.2., olisi irtisanomisaika alkanut 28.2. ja vuokraa olisi pitänyt maksaa vain maaliskuulta.

Kun irtisanominen tehdään 1.3., antaa laki vuokranantajalle oikeuden periä vuokraa sekä maalis- että huhtikuulta riippumatta siitä, onko vuokralainen jo vuokrannut toisen asunnon. Toisaalta, jos vuokralainen vuokran maksaa, ei hänen tarvitse luovuttaa asuntoa vuokranantajalle ennen huhtikuun loppua, vaikka ei enää asunnossa asuisikaan. Toki sähkösopimus ja kotivakuutus tulee pitää voimassa sopimuksen loppuun asti, vaikka olisi jo ottanut uuteenkin asuntoon kotivakuutuksen ja tehnyt sähkösopimuksen.

Oma toimintafilosofiani

Kerron jokaiselle uudelle vuokralaiselle sopimusta tehdessäni, että yllättävien elämäntilannemuutosten yhteydessä kannattaa heti olla minuun yhteydessä, mikäli mahdollisesti tulee tarve muuttaa asunnosta nopeasti toisaalle. Täten saan maksimaalisen ajan markkinointiin uuden vuokralaisen löytämiseksi.

Minulla ei ole tarvetta tehdä lisätuottoa vuokralaisen elämäntilanteen yllättävän muutoksen avulla

Mikäli vuokralaisella on tarve muuttaa ennen irtisanomisajan päättymistä, yritän yhteistyöllä löytää ratkaisun, jossa oma vuokratuloni pysyy samana ja vuokralaisen taloudelliset menetykset minimoituvat. Vuosien varrella minulla on kertynyt parikymmentä tällaista tapausta ja jos joskus kilpailutilanne vuokramarkkinoilla kiristyy, minulla on ainakin suositusten määrässä hyvä etu.

Yhteistyö vuokralaisen kanssa

Esimerkkitapauksessa selitin vuokralaiselle, mitä laki sanoo irtisanomisajan laskemisesta todeten, että lain mukaan hänen pitäisi maksaa vuokra myös huhtikuulta. Pahoittelin samalla, että hän oli ensimmäisessä viestissään antanut ymmärtää, että välitöntä tarvetta irtisanomiselle ei olisi, enkä siten osannut neuvoa, miten irtisanominen tulisi tehdä. Ehdotin seuraavia toimenpiteitä:

  • vuokralainen laatii ohjeistukseni mukaan tilanteeseen sopivan oikeaoppisen irtisanomisilmoituksen, jotta voin varmuudella välittömästi käynnistää markkinoinnin uuden vuokralaisen löytämiseksi
  • vuokralainen siivoaa asunnon ja vie pois tai piilottaa henkilökohtaiset tavarat siten, että asuntoa voi näyttää valikoiduille uusille vuokralaiskandidaateille
  • vuokralainen kartoittaa oman lähipiirinsä, löytyisikö sieltä sopivaa uutta vuokralaista
  • vuokralainen esittelee asuntoa puolestani mahdollisimman joustavasti heti, kun ensimmäiset alustavan kartoituksen läpäisseet vuokralaiskandit on löydetty

Kaikki tämä perustui yhteisesti sovittuun tavoitteeseen, että asuntoon muuttaa uusi vuokralainen 1.4. alkaen ja ottaa täten vastataakseen huhtikuun vuokranmaksun, joka teoriassa vielä kuuluisi vanhalle vuokralaiselle.

Viikon aikana vuokralainen esitteli asunnon kolmelle minun löytämälleni ja yhdelle hänen itsensä löytämälle kandidaatille. Vuokralaisen oman kandidaatin osalta sovittiin siten, että hän esittelee asunnon ensin ja minä käyn keskustelut sitten, mikäli hän haluaisi asunnon vuokrata. Oman markkinointini kautta tulevat kandidaatit peruskartoitin ja jututin ennen kuin näyttö järjestyi. Näistä vuokralaisen oma kandi ja kaksi minun kandeistani olivat halukkaita vuokraamaan asunnon viimeistään 1.4. alkaen. Luottotietojen ja lisätarkistusten jälkeen vuokrasopimus syntyi nopeasti ja vakuus tuli tililleni jo vuokrasopimuksen allekirjoituspäivänä.

Yhteenveto

Vuokralainen oli tyytyväinen ja kiitollinen, että hänen ei tarvitse maksaa huhtikuun vuokraa, koska hänellä on jo uusi asunto, josta hän maksaa osittain vuokraa jo maaliskuulta. Tämä oli  vuokralaiselle myös taloudellinen helpotus ja nyt hänellä on yksi asia vähemmän murehdittavana. Vielä on mahdollista, että uusi vuokralainen muuttaa asuntoon jo maaliskuun puolella, mikäli vanha vuokralainen saa asunnon tyhjennettyä ja siivottua. Hän voi tällöin palauttaa osan maaliskuunkin vuokrasta vanhalle vuokralaiselle. Tällä kerralla vuokralaisen tuttu ei saanut asuntoa, koska ilmoitti kiinnostuksensa liian myöhään mutta joskus on käynyt niin, että asunto on mennyt vuokralaisen löytämälle henkilölle, jolloin hän on tehnyt palveluksen myös tuttavalleen.

Vuokranantajana olen tyytyväinen, koska asunnon irtisanomishetkestä kesti reilu viikko, kun vuokrasopimus oli allekirjoitettu uuden vuokralaisen kanssa ja täten varmistunut, että asunto ei ole päivääkään tyhjänä vuokralaisten välissä. Minun ei myöskään tarvinnut käyttää aikaani näyttöjen järjestelyyn ja pitämiseen. Tässä tapauksessa tiesin, että vuokralainen piti asunnon aina siistinä ja tykkäsi sekä asunnosta, taloyhtiöstä että minusta ollen täten paljon uskottavampi asunnon esittelijä kuin minä ja vuokralaiskandi saattoi kysyä häneltä vapaasti, kun minä en ollut paikalla. Näin sain myös toisen mielipiteen vuokralaiskandeista.

Ensi viikolla erään toisen vuokralaiseni pitäisi ilmoittaa, joutuuko hän irtisanomaan vuokrasopimuksen ennen kuin sopimussakkopykälän aikaraja on mennyt umpeen. Hän informoi minua tilanteesta alustavasti 6 viikkoa sitten ja minulla on jo uusi vuokralaiskandidaatti valmiina vuokraamaan asunnon lennosta, jolloin lähtevä vuokralainen välttyisi sopimussakolta.

Varoituksen sanoja

Kuten alussa todettiin, lain mukaan vuokralaisella olisi velvollisuus maksaa huhtikuun vuokra mutta myös oikeus pitää asunto huhtikuun loppuun asti. Tämä pitää aina tapauskohtaisesti miettiä, onko vuokralainen todella lähdössä asunnosta, jotta sen voi ennenaikaisesti vuokrata seuraavalle henkilölle. Ongelmavuokralaisten kanssa odotan ensin, että asunto on hallussani ennen kuin allekirjoitan uutta vuokrasopimusta.

Jos lähtevä vuokralainen on nainen, pyrin järjestämään asiat siten, että vuokralaiskandin ollessa mies, asunnossa on esittelyn aikana joku toinen henkilö vuokralaisen lisäksi. Teen myös vuokralaiskandeille selväksi, että asuntoa esittelevän henkilön tehtävä on ainoastaan ja vain esitellä asuntoa ja kaikki päätökset syntyvät 100 %:sti minun toimestani. Kerron myös, että järjestetty esittely ei ole takuu asunnon saamisesta, koska muutama muukin kandidaatti näkee asunnon. Näin vuokralaiskandidaatille ei synny käsitystä, että hän ei saanut asuntoa esittelijän vuoksi. Toisaalta hän tietää, että pitkä miettimisaika voi tarkoittaa asunnon menettämistä nopeammin päätöksen tekevälle kandidaatille.

Jätä kommentti

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: