Siirry sisältöön

Markkinahintojen nousukassavirtaa, arvonousukassavirtaa vai vuokrakassavirtaa? – Blogi #409

28/04/2024
Harri Huru Ostan Asuntoja
Sinustako flippaaja? Oppia-Kokemuksia-Inspiraatiota -kirja ennakkotilattavissa. Ostan Asuntoja alennuskoodi FLIPPAA ja loppuhinnan voit vähentää pääomatuloista verotuksessa. Tilaa tästä.

Sinustako flippaaja? -kirja lähti pari päivää sitten painoon. Oma takki opiskella uutta ja kirjoittaa siitä blogiin on tällä hetkellä aika tyhjä. Omiin aamurutiineihini kuuluu kirjan lukeminen, mutta se on ollut päättyneellä viikolla tauolla. 

Välillä laiskottelu tekee aivoille hyvää. Jotkut yksinkertaiset asiat loksahtelevat selkeämmin paikoilleen. Muistaakseni en ole otsikon mukaista ajatusta koskaan blogiini kirjoittanut. Tällä kertaa aion onnistua jopa tekemään sen lyhyesti ja ytimekkäästi ilman sarkasmia.

Normaalisti tätä asiaa esitetään pohdiskelemalla sitä, tulisiko ”Osta ja pidä” -asuntosijoittajan painottaa kassavirtaa vai markkinahintojen tulevaisuuden nousupotentiaalia. 

“Osta ja pidä” -asuntosijoittaja voi oppia paljon flippaajilta ja asuntojen flippaamisen ansaintalogiikasta, vaikka ei itse asuntoja flippaisikaan. Flippaajan työkenkiin asettuminen auttaa myös kirkastamaan kassavirran erilaisten muotojen hahmottamista.

Asuntosijoittajan veroilmoitus ja verojen laskeminen 2024 – Blogi #405

Arvonnousukassavirta

Tästä on hyvä aloittaa. Flippaajat ymmärtävät tämän kassavirran merkityksen parhaiten. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että jokaisen flippiprojektin tavoitteena on saavuttaa projektin päätteeksi yksi niin iso positiivinen kassavirtasuoritus, että se kattaa kaikki projektin aikana tulleet negatiiviset kassavirtasuoritukset ja on katetavoitteen verran niiden summaa suurempi. 

Arvonnousukassavirta on siis flippaajan asunnon ostajalta saama iso positiivinen kassavirtasuoritus tililleen, jossa näkyy projektin alkamisesta asti vain miinusmerkkisiä tapahtumia.

“Osta ja pidä” -asuntosijoittamisen strategiakseen valinneille arvonnousukassavirtaa tavoitellaan aktiivisimmin “Osta, vuokraa, remontoi, jälleenrahoita, toista” -alastrategian avulla. Myymisen sijasta iso kassavirtasuoritus tapahtuu jälleenrahoituksen avulla. 

Asuntosijoittajan ja vuokranantajan 2023 veroilmoitus OmaVerossa – Blogi #406

Markkinahintojen nousukassavirta

Tämä on kassavirta, jonka varaan erityisesti flippaajat eivät laske mitään. Joskus asuntomarkkinoillakin voi tapahtua jotain mullistavaa siten, että flippaajakin saa muutaman kuukauden kestävän flippiprojektinsa aikana pienen lisätuoton elementin, jos asuntojen markkinahinnat sattuisivat siinä muutaman prosentin kymmenyksen nousemaan.

Arvonnousukassavirran ja markkinahintojen nousukassavirran yksi oleellinen ero on siinä, että flippaaja tekee lyhyessä ajassa omalla osaamisellaan ja työllään arvonnousukassavirran. Markkinahintojen nousukassavirta tulee “Osta ja pidä” -asuntosijoittajalle ulkoisten tekijöiden seurauksena ilman, että markkinan asunnoille tehdään yhtään mitään.

Tai itse asiassa markkinahintojen nousukassavirta tulee “Osta ja pidä” -asuntosijoittajalle vasta asunnon myyntitapahtuman tai markkinahintojen nousun tuoman lisävakuusarvon jälleenrahoitustapahtuman kautta. Pelkällä markkinahintojen nousulla ei voi maksaa ulkomaan matkaa tai ruokakauppalaskuja.

Vuokrakassavirta

Vuokrakassavirta tulee vuokraustoiminnan harjoittamisesta. Se edellyttää, että asunto on vuokrattuna ja vuokralainen maksaa vuokraa. Lisäksi se edellyttää sitä, että vuokraustoiminnan kulut ja menot ovat pienempiä kuin vuokralaisen kerran kuussa maksama vuokrasuoritus.

Yksittäisessä flippiprojektissa voi tapahtua epäonnistuminen, joka kääntää arvonnousukassavirran negatiiviseksi. Yksittäinen tyhjä kuukausi tai epäonnistuminen vuokralaisvalinnassa voi kääntää vuokrakassavirran negatiiviseksi. Näitä yllättäviä ja poikkeavia tapahtumia vastaan flippaajalla ja vuokranantajalla tulee olla toimintansa jatkuvuuden varmistamiseksi riittävät puskurit.


sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa nettisivut, uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Käy lukemassa Sijoitusasunnot Blogia, 2023 puolella ilmestyi monta uutta kirjoitusta – Tai tutustu maksuttomaan Asuntosijoituskouluun

Ota Sijoitusasunnot.com seurantaan Instassa


Rahan aika-arvo

Markkinahintojen nousukassavirta on näistä kolmesta kassavirrasta eniten riskiä sisältävä, koska siihen sisältyy eniten epävarmuutta. Tämä epävarmuus johtuu siitä, että markkinahintojen nousukassavirta tapahtuu ensinnäkin kaukana tulevaisuudessa ja toiseksi sen tapahtuma-ajankohtaan liittyy maksusuorituksen suuruuteen vaikuttavaa epävarmuutta. Vuonna 2021 tehty 20 vuoden päässä olevan taloudellisen vapaustavoitteen markkinahinnan nousukassavirran diskonttaus vuoden 2021 hetkeen vuoden 2021 oletuksilla näyttää monen sijoittajan kalkyyleissä hyvin erilaiselta kuin vuonna 2023 tehty vastaava laskuharjoitus 18 vuoden päähän. Nollakorkojen aikana sijoittajien suurimpia pohdintoja olikin, mitä ihmeen diskonttokorkoa käyttää, jos ei uskonut nollakorkojen ikuisuuteen.

Vuokrakassavirta on taas vähäriskisintä, koska se tapahtuu välittömästi vuokraustoiminnan alkamisesta ja maksuaikaväli on kuukausi. Vuokraustoimintaa harjoittava saa joka kuukausi paikallista markkinatietoa siitä, miten asunto ja sen vuokralainen generoivat vuokrakassavirtaa. Vuokrakassavirtansa korkosuojalla 2021 vakuuttanut päivitti 2023 laskelmaansa merkittävästi pienemmässä epävarmuushaarukassa. 

Minkälaisella %-osuuksilla itse ”Osta ja pidä” -asuntosijoittajana painotat vuokra-, arvonnousu- ja markkinahintojen nousukassavirtoja?


Marko Kaarto ja uusi kirja – Ostan Asuntoja Podcast #297


3-osainen ”Mindset, Motivaatio ja Menetelmät” -keskustelu Suvi Schwabin kanssa on nyt kokonaan kuunneltavissa Ostan Asuntoja Podcastissa Suvi Schwab -keskustelu Osa 1/3 Mindset – Ostan Asuntoja Podcast #290


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan tilauspaikka on asuntosijoituskirja.fi. Koodilla TAVOITE -25 %. Kirja on vuokratuloista verovähennyskelpoinen kulu. E-kirjan saa luettavaksi heti.

Yhden Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan lukijan muistiinpanot – Isyysblogi

Marko Kaarton esikoiskirja ”Sijoita Asuntoihin! Aloita, kehity, vaurastu” löytyy samalta sivustolta. Koodilla ALOITA saat lisäalennuksen.

Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssin tilauspaikka on rahamedia.fi/verkkokurssit. Kurssi on vuokratuloista verovähennyskelpoinen kulu.

Oma äänikirjastoni on Audiblessa – kokeile Audible -äänikirjapalvelua maksutta – kaupallinen varoitus


Tuoretta sisältöä:

Takaperin tavoitteisiin Minttu Lehti Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #305

Asuntoalan masennus- ja syklivaihe – Tiistaiaudio #317

Asuntoja ja ajatuksia Maria London Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #302

Ekasta palkasta säästöön Christian Heljanko ja Sofia Hult Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #300

Tuomas Mäkelä ja Hyvä Elämä Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #298

Libanonin kautta asuntosijoittajaksi Nikodemus Nousiainen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #295

Jos koet saavasi sisällöstä lisäarvoa tai haluat lähettää terveisiä tai kommentteja, voit tehdä sen ja harjoitella salamaverkon käyttöä Albyn kautta 

ostanasuntoja@NostrVerified.com, Ostan Asuntoja X, Ostan Asuntoja Insta, Ostan Asuntoja FB, Ostan Asuntoja TikTok

Jätä kommentti

Saa kommentoida