Siirry sisältöön

Intohimona asuntosijoittamisesta lukeminen ja oppiminen – Blogi #401

03/03/2024
Harri Huru Ostan Asuntoja
Sinustako flippaaja? Oppia-Kokemuksia-Inspiraatiota -kirja ennakkotarjoushintaan  47€ (norm. 67€). Lisäksi saat kaupanpäällisiksi Osta, remontoi ja myy -valmennusvideon (Arvo 370€).
 
Saadaksesi alennuksen käytä tilauksen yhteydessä alennuskoodia FLIPPAA. Hyödynnä tarjous tästä. Tarjous on voimassa 200:lle ensimmäiselle ennakkotilaajalle.

Kirjoitan tätä jonkinmoisen tunnekuohun vallassa. Sinustako flippaaja? -kirjan julkistamisesta on kulunut reilu 24 tuntia. Ennakkotilauksia on tullut yli kaksinkertainen määrä Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan lanseeraukseen verrattuna.

En osaa ennustaa tulevaisuutta, mutta arvioin sitä erilaisten skenaarioiden kautta. Vaikka valtamediassa kohistaan Suomea uhkaavasta asuntopulasta, tällä hetkellä rakennusalan hätätila johtuu nopean ja jyrkän ohjauskorkojen noston aiheuttamasta lyhyen pään markkinakorkojen nousun aiheuttamasta omistusasuntoa ostavien ostovoiman heikennyksestä ja asuntosijoittajien tuottovaatimusten noususta. Näistä on seurannut uudisasuntojen ylitarjonta. Nyt yritetään kovasti saada lobattua sosialistisen asuntotuotannon tuotantotukia hallituksen kautta veronmaksajien velkapiikkiä kasvattamaan. Asuntopula, jota ei siis vielä ole, korjaa asuntopulan aivan varmasti. Myös ”korkeat hinnat korjaa korkeat hinnat” ellei keskuspankit ja sotatoimet sotke kaikkea.

Tuoreimpien tilastotietojen mukaan kuluttajahintojen nousuvauhti on hidastunut eli euron ostovoima heikkenee 2 %:n tavoitetta nopeammin, mutta hitaammin kuin huippukuukausina. Omissa skenaarioissani on vaihtoehto, jossa keskipitkällä aikajänteellä uudisasuntojen tuotantokustannukset jatkavat nousuaan. Tammikuun 2024 tilastojen mukaan vanhojen asuntojen hinnat jatkoivat laskutrendiään. Ajatukseni ei ehkä ole kaikista kirkkaimmillaan, mutta tällaisen skenaarion toteutuessa yhä useampi omistusasuntoa haluava kääntyy asuntoflippaajien tuottamien täysin remontoitujen uniikkien asuntojen puoleen uudistuotannon valkolakatun parketin ja valkoisen seinä- ja kattomaalipaletin sijaan. Uudisasuntoja ei kannata rakentaa ennen kuin niiden rakentamisen kustannustaso laskee tasolle, jolla kauppa käy siten, että rakentaja saa toiminnalleen riittävää katetta.

Ennakkotilausten aiheuttaman tunnekuohun vallassa tuntuu siltä, että minulle toisen, Marko Kaartolle kolmannen asuntosijoituskirjaprojektin tässä vaiheessa on hyvä päivittää lukemisen ja opiskelun tarkistuslistani. Sinustako flippaaja? -kirjan yksi oppi on tarkistuslistojen käytön tärkeys. Marko Kaarto on töissä Ovaro Kiinteistösijoitus Oyj:ssä, jossa toteutetaan “Osta, kehitä, myy” -strategiaa. Tuoreessa Ostan Asuntoja Podcastin haastattelussa Marko mainitsee, kuinka ammattimaisessa toiminnassa tarkistuslistojen käyttö on joka projektin ytimessä.

Lukemisen tavoitteet

Asettaessani tavoitteita omalla oppimiselleni, olen miettinyt ensiksi, minkälainen sijoittaja olen luonteeltani ja minkälainen tai minkälaiset sijoitustyylit sopivat minulle. Aikaisemmin olen kirjoittanut, että pohdin paljon sitä, olenko lähtökohtaisesti yrittäjä vai sijoittaja. En esimerkiksi treidaa mitään eli minulle päivittäisen uutisvirran seuraaminen on tarpeetonta. Erkki Sinkkoa haastatellaan usein kahvilassa, jossa hänellä on pöydällä iltapäivälehdet ja sokeripitoinen pulla edessään. En ole ikinä ostanut yhtään iltapäivälehteä enkä käytä sokeria. Tavoitteisiin voi päästä siis monella tavalla.

Omat lukemiseni tavoitteet ovat:

  • luen oppiakseni toisten virheistä tehdäkseni itse vähemmän virheitä
  • luen ymmärtääkseni itseäni ja muita sijoittajia paremmin
  • luen oppiakseni lisää tietoa, jotka hyödyttävät minua sekä välittömästi että välillisesti asuntosijoittajana ja vuokranantajana
  • luen parantaakseni elämäni laatua

Lisäksi uskon, että sijoittajana tulee saavuttamaan sekä suhteellista että absoluuttista kilpailuetua säilyttämällä ja kehittämällä omien aivojeni toimintakykyä muiden syödessä roskaa, vähentäessä liikkumista, nukkuessa huonosti, tapellessa somessa ja kaduilla sekä ulkoistaessa ajattelua poliitikoille ja tekoälyille. Saatavilla olevan tiedon suuri määrä näyttäisi luovan keskittymiskyvyn köyhyyden.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa nettisivut, uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Käy lukemassa Sijoitusasunnot Blogia – tutustu maksuttomaan Asuntosijoituskouluun

Ota Sijoitusasunnot.com seurantaan Instassa


Lukemisen periaatteet

Jossain vaiheessa minua kiinnosti itsensä kehittäminen aihealueena. Olin aihealueen osalta tyydyttävällä osaamistasolla. Silloin oli helppo löytää podcasteja ja kirjoja, joiden kirjoittajat olivat aihealueen osalta paljon edistyksellisemmällä tasolla. Kuuntelin podcasteja, kuuntelin ja luin 15-20 kirjaa, kokeilin ja otin asioita päivittäisiin rutiineihini sekä kirjoitin niistä Ostan Asuntoja Blogiini ja kysyin Ostan Asuntoja Podcastin vierailijoilta heidän käytännöistään ja kokemuksistaan. Nyt olen osaamisessa tasolla, että uutta kirjaa, josta saisin merkittäviä uusia ajatuksia, ei ole helppo löytää. Sen sijaan noista 15-20 kirjasta on jäänyt 3-4 kirjaa, joihin palaan säännöllisesti.

Opiskelussani oli motivaatio ja määrä kohdallaan. Vasta Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan kirjoittamisen jälkeen olen havahtunut siihen, että opiskelumenetelmissäni on paljon hyödyntämätöntä tuottavuuden parantamispotentiaalia.

Itseni kehittämisen tavoitteet vuodelle 2024 – Blogi #392

Perustuksissa intohimo ja tarkoitus

Kassavirtatuottoa kerryttävä asuntosijoittaminen, jonka ytimessä on vuokraustoiminta ja asiakkaana vuokralainen, on intohimoni. Kun aloitin Ostan Asuntoja Blogiin kirjoittamisen vuonna 2013 olin asuntosijoittamisen ja vuokraustoiminnan toimintakentässä ja sisällön tuottamisessa täydellinen nobody, josta kukaan ei ollut koskaan kuullut yhtään mitään.  

Olen edelleenkin huru-ukkomaisen luonteeni takia sellainen, että puhun ja kirjoitan paljon omia ajatuksiani omasta toiminnastani, joiden sisällön arviointivastuu on 100 % lukijan ja kuulijan vastuulla. Olen melkein kaikista asioista melkein kaikkien kanssa eri mieltä tai ainakaan aikajanat eivät kohtaa. Guru voisi olla täydellinen vastakohtani eli hän antaisi sijoitusneuvoja, joita gurua seuraavat voivat ajattelematta seurata. 

Ajan kuluessa ja palautemäärän kasvaessa lupaa viranomaisilta anomatta mukaan on tullut sellainen tunne, että elämäni yksi tarkoitus on jakaa ajatuksiani ja tietoa asuntosijoittamisesta ja vuokraustoiminnasta omalla kummallisella tavallani. Ikuisen opiskelijan tärkeyden olen sisäistänyt jo vuosikymmeniä sitten. On ollut kerrassaan uskomatonta huomata, että niin moni on saanut niistä ajatuksista omiin ajatuksiinsa ja tekemiseensä virikkeitä. Ostan Asuntoja Podcastin vieraat ovat saaneet omista jaksoistaan saamien palautteiden kautta kokea samaa. Minulle se on tullut ja tulee 100X volyymilla.

Opiskeluvalintojen 3 tärkeää kysymystä

Kun teen päätöksen opiskella jotakin, pyrin vastaamaan näihin 3 kysymykseen

  • miten voin oppimaani hyödyntää?
  • miksi minun tulee hyödyntää oppimaani?
  • milloin hyödynnän oppimaani?

Neljäs, oikeastaan kaikista tärkein asia, on ymmärtää, että kaikkeen muuhun eli valtaosaan asioista minulla ei ole tarvetta muodostaa tunnepohjaista mielipidettä eikä varsinkaan julkaista sitä. Voin seurata eri lähteiden näkemyksiä siitä, miltä Venäjän hyökkäystilanne Ukrainassa näyttää ilman, että minun täytyy valita mielipiteeni.

Jos oma vahvin skenaarioni näytti kesällä 2023, että Suomen Pankin ja Valtionvelainministeriön talousennusteet olivat liian optimistisia, se ei tarkoittanut sitä, että olin itse pessimisti ja jonkinlainen synkistelijä. Minun käyttämät tiedonjyväset vain näyttivät minulle siltä, että näiden instituutioiden ennusteet olivat liian optimistisia. “Tulevaisuuden toivo” on surkea strategia ja ennustamisessa se voi johtaa alaspäin päivityksiin.  Skenaarioita voi päivittää koko ajan.

Käytännön tekniikka versio 0.813

Johdan opiskelutavoitteeni vuositavoitteistani eli pyrin opiskelemaan erityisesti sellaisia asioita, jotka auttavat omien tavoitteideni saavuttamisessa.

Asetin vuodelle 2024 tavoitteeksi opiskella 12 kirjaa. Näiden 12 kirjan valitsemiseksi etenen seuraavan prosessin, suppilon kautta:

  1. Kuuntelen aiheesta podcasteja sekä luen uutiskirjeitä ja blogikirjoituksia.
  2. Poimin niistä kirjasuosituksia ja kuuntelen mielenkiintoisen kirjan kirjoittajan podcasthaastatteluja.
  3. Tilaan kirjan äänikirjana Audiblen kautta.
  4. Kuuntelen kirjaa pitämällä mielessä “3 tärkeää kysymystä”.
  5. Mikäli kirja päätyy 12 opiskeltavan kirjan joukkoon, tilaan sen joko e-kirjana Kindleen tai fyysisenä kirjana.
  6. Opiskelen kirjaa päivittäin ja teen alleviivauksia. 
  7. Kertaan päivän opiskelun kirjoittamalla muistikirjan vasemmalle sivulle tärkeimmät opit.
  8. Muistikirjan oikealle sivulle kirjoitan, miten ja milloin hyödynnän oppimaani.

Vuoden 2024 tavoitteissani on lukunopeuden parantaminen. En ole vielä saanut lopullista johtopäätöstä tehtyä siitä, milloin paperikirja ja milloin e-kirja on parempi vaihtoehto. E-kirjan saan viriteltyä asentoon, jossa pää ei ole “tuijota puhelinta” -asennossa lukiessa. Alleviivaaminen on helpompaa ja nopeampaa eikä aukeaman aukipitämiseen kulu yhtään energiaa eikä aikaa. Myös osoittimen käyttö lukunopeutta lisäävänä tekniikkana toimii e-kirjassa samasta syystä paremmin. 

Kahden kuukauden lukunopeusharjoittelun perusteella olen päässyt e-kirjaformaatissa noin 15 % parempaan lukunopeuteen. 

Mihin tällaista systematiikkaa tarvitaan?

Toivottavasti osasin kirjoittaa tekstin siten, että siitä kävi ilmi, että tämä on minua varten suunniteltu. Sinustako flippaaja? -kirjan lähdettyä esilukijoille, en heti huomenna aloita kirjoittamaan seuraavaa kirjaa. Kirjoittaminen on kuitenkin minulle yksi opiskelumenetelmä. Tämäkin on 401. kirjoitus Ostan Asuntoja Blogiin. Ota kirjoituksesta ne kenties hyvät ajatukset pohdittavaksi, jotka voisivat sopia omaan opiskeluusi.

Seuraavan asuntosijoituskirjan aihe ja ensimmäinen aihio sen rakenteesta ja sisällysluettelosta on jo kypsynyt omassa mielessäni. Tätä tarkoitusta varten yritän kehittää aikaisempaa parempaa systematiikkaa, miten luen kirjan aihealueeseen liittyviä kirjoja 10-15 kappaletta, joista kokoan tietoa kirjaan, josta kenties jonain päivänä tulee minun ja Marko Kaarton seuraava kirjaprojekti.

Marko Kaarto ja uusi kirja – Ostan Asuntoja Podcast #297


3-osainen ”Mindset, Motivaatio ja Menetelmät” -keskustelu Suvi Schwabin kanssa on nyt kokonaan kuunneltavissa Ostan Asuntoja Podcastissa Suvi Schwab -keskustelu Osa 1/3 Mindset – Ostan Asuntoja Podcast #290


Kuuntele ja tutustu: Digivakuudella vuokra-asunto ilman rahavakuutta – vuokratieto.fi – Ostan Asuntoja Podcast #277

Harri Huru Ostan Asuntoja

Digivakuus.fi alekoodilla HURU 5 % alennusta. Kaupallinen varoitus – käyttämällä alekoodia joudut alennuksen lisäksi tukemaan Ostan Asuntoja -sisällöntuotantoa.


Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjan tilauspaikka on asuntosijoituskirja.fi. Koodilla TAVOITE -25 %. Kirja on vuokratuloista verovähennyskelpoinen kulu. E-kirjan saa luettavaksi heti.

Marko Kaarton esikoiskirja ”Sijoita Asuntoihin! Aloita, kehity, vaurastu” löytyy samalta sivustolta. Koodilla ALOITA saat lisäalennuksen.

Asuntosijoittajan ABC -verkkokurssin tilauspaikka on rahamedia.fi/verkkokurssit. Kurssi on vuokratuloista verovähennyskelpoinen kulu.

Oma äänikirjastoni on Audiblessa – kokeile Audible -äänikirjapalvelua maksutta – kaupallinen varoitus


Tuoretta sisältöä:

Libanonin kautta asuntosijoittajaksi Nikodemus Nousiainen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #295

Omakotitaloja USA:ssa ja Suomessa Susu ja Mikko Toppinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #293

2 pitokohdetta + 1 flippi Heikki Lauronen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #288

Naapurikoteja Anniina ja Jesse Parviainen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #283

Kaikki työ otetaan vastaan – yrittäjä ja asuntosijoittaja Jani Piekäinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #280 – Osa 3/3 on myös ilmestynyt

Jos koet saavasi sisällöstä lisäarvoa tai haluat lähettää terveisiä tai kommentteja, voit tehdä sen ja harjoitella salamaverkon käyttöä Albyn kautta 

ostanasuntoja@NostrVerified.com, Ostan Asuntoja X, Ostan Asuntoja Insta, Ostan Asuntoja FB, Ostan Asuntoja TikTok

Saa kommentoida