Siirry sisältöön

Onko lupa asuntosijoittaa, kun Ukraina taistelee henkensä puolesta? – Blogi #296

27/02/2022
Harri Huru Ostan Asuntoja

Asuntosijoittamisen lumipalloefekti -kirjaan alennuskoodi ”KOTIMATKA”, jolla saa 30 %:n alennuksen kirjan kovakantisesta versiosta kirjan nettisivuilta. E-kirja löytyy nyt ainakin Suomalaisen verkkokaupastaAdlibriksestä ja booky.fi:stä.


Tällainen kysymys voi pyöriä jonkun muunkin mielessä. Onko nyt oikea aika ajatella sijoittamista? Voiko asuntosijoittamalla jotenkin auttaa?

Twitterissä silmiini osui jotenkin tällainen twiitti: “Täyspäisen oloinen suomalainen nainen alkoi raivota kahdelle venäjää puhuneelle teinille bussipysäkillä”. Oman tilavan kotini lämpimästä turvasta (josta muuten joka aamu muistan olla kiitollinen) jäin miettimään monia asioita:

  • Mikä oli suomalaisen naisen hätä, koska hän käyttäytyi tyhjäpäisesti?
  • Mitä kieltä ukrainalaiset puhuvat?
  • Osaanko erottaa ukrainan kielen ja venäjän kielen toisistaan?
  • Mistä “täyspäinen nainen” tiesi, ettei kyseessä ollut 2 suomalaista teiniä?
  • Oma teinini puhuu sujuvasti kahta vierasta kieltä. Miten “täyspäiset” tietävät, että hän on suomalainen ja hänen molemmat isoisoisänsä olivat Suomen joukoissa talvisodassa ja hänen nykyisessä kodissaan asui samaa sukunimeä kantanut lotta?
  • Saako nainen apua hätäänsä?
  • Miten teineistä voi tulla “täyspäisiä” suomalaisia, jos suomalaisista tulee “tyhjäpäisiä”?
  • …?

Kaikkiin miettimiini asioihin vastaus on “en tiedä/en osaa”. 

Luin juuri pari kirjaa, joista selvisi, että Angela Merkel ja Condoleezza Rice puhuvat sujuvaa venäjää. Hekin olisivat siis voineet olla kyseisellä bussipysäkillä suomalaisen raivon kohteena, koska he olisivat voineet puhua keskenään venäjää, koska Merkelin englanti ei ilmeisesti ole yhtä sujuvaa. 

Kaikkiin asioihin ei tarvitse olla vahvaa mielipidettä

Sijoittamisesta luulen aina silloin tällöin pystyväni heittämään nokkelaa sarkasmia. Asuntorakentamista ja asuntopolitiikkaa viidellä vuosikymmenellä seuranneena sarkasmi pukkaa joskus väkisin pintaan, kun joku ensimmäisen kauden kansanedustaja tulee oven saranapuolelta sisään kohtuuhintaisuutta innosta hihkuen ilmaisia hitasmalleja luvaten.

Nyt akuutista Ukrainaan ja ukrainalaisiin kohdistuvista käsittämättömistä julmuuksista en ymmärrä mitään. Kun ei ymmärrä, on parempi keskittyä kuuntelemiseen, koska tietää, ettei osaa tuoda lisäarvoa aiheeseen. Toisten suomalaisten kanssa tappeleminen ei takuuvarmasti auta Ukrainaa eikä ukrainalaisia.

On ollut myös hyvä pysähtyä miettimään otsikon kysymystä. En ole pitänyt salaisuutena sitä, että minua on aina kiinnostanut dollarinkuvat eli säästäminen ja sijoittaminen sekä näin kasvatetun varallisuuden kasvattaminen. Pitäisikö ainakin blogikirjoitukset laittaa tauolle?

Minulla on ollut ja on tälläkin hetkellä ukrainalaisia vuokralaisia, jotka ovat Suomessa tekemässä työtä, jota suomalaiset eivät osaa tai eivät halua tehdä. Vaikka toivonkin, etten saa yhtään uutta sodan takia pakosta Suomeen tulevaa uutta ukrainalaista vuokralaista, sellaisen vaihtoehdon todennäköisyys on kasvanut. Jos toiveeni ei toteudu, autan varmasti, jos pystyn eli minulla on asunto vapaana.

Hoitajiakin minulla on vuokralaisina. Heitä tarvitaan jo pelkästään vanhentuvan Suomen tarpeisiin kipeästi lisää. Jos vielä täyspäisyytensä menettävien suomalaisten määrä on kasvussa, hekin tarvitsisivat hoitajia. Puhumattakaan sodan kauhuja kokeneista. 

Keksin vielä paljon muita ammattiryhmiä, joille tarjoan vuokrakodin, jossa he asuvat, kun eivät opiskele työhön tai tee työtä, joka välittömästi tai välillisesti liittyy muiden auttamiseen. 


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook

Harri Huru vastaa OVV Instan seuraajien kysymyksiin! Osa 1 – Markkinatilanne, verotus ja vuokralaiset

Vuokranantajan nelikenttä – yrittäjä Ville Vesterinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #185


Oma osaamisalueeni on asuntosijoittaminen, jonka ytimessä on hyvän ja turvallisen asumiskokemuksen tarjoaminen omistamissani vuokrakodeissa.

Tänään 27.2.2022 mielessäni on käynyt Ostan Asuntoja Podcastissa vieraina olleiden Jossu ja Matti Kleemolan arvomaailmapohdinta siitä, kuinka he ovat päättäneet, että heidän täytyy varmistaa ei vain oma ja oman perheensä taloudellinen turva vaan heidän vuokralaistensa asumisturva siten, etteivät he oman taloudellisen turvansa säilyttääkseen joudu myymään yhtään omistamaansa asuntoa eli vuokralaisensa kotia.

Näiden asioiden huomaaminen ja muistaminen on antanut itselleni vastauksen otsikon kysymykseen. Sunnuntaiblogia kirjoitettaessa on harvoin tai ei oikeastaan koskaan ennen ollut tilanne, jolloin ei olisi ollut niin monta kysymystä avoinna, mitä huomenna eli maanantaina tapahtuu.

Venäläisten pankkien irrottaminen SWIFT-järjestelmästä on operaatio, josta ei ihan helposti löydy oppikirjoja pikaluettavaksi, mitä kaikkea siitä seuraa, kun irrottaminen tehdään samanaikaisesti valmiiksi korkean kuluttajahintainflaation kanssa ja irrotettavan maan johtaja käy mielipuolista sotahyökkäystä ja hänen maansa tuottaa noin 10 % maailman öljytuotannosta.  

Koska en osaa vastata näihin kysymyksiin itselleni, mutta tiedän jo tulleista viesteistä, että muutkin näitä miettivät, yritän muodostaa itselleni käsitystä siitä, mitä nämä asiat voisivat tarkoittaa ja miten pystyn ylläpitämään kykyni tarjota jatkossakin turvallista asumiskokemusta mahdollisimman monelle vuokrakotia tarvitsevalle.

PS. Jos olet sellainen pilkkua tiukemmaksi viilaava rautakangen niellyt virkamies yksityisen operaattorin tai pankin tiskillä, jokaisella ukrainalaisella vuokralaisella on ollut haasteena se, että he eivät puhu suomea eivätkä englantia ja sinä puhut parhaimmillaan vain näitä kahta kieltä. Jos ne operatiiviset manuaalit mahdollistavat yhtään joustoa, yritä olla mahdollisimman joustava, jotta heidän taloyhtiökuitunsa ja verkkopankkinsa alkavat toimimaan. 

PS2. Jos olet tällaiselle apua tarvitsevalle ukrainalaiselle tarjoamassa vuokrakotia, ja vastassa on jäykkiä rautakankia, sähkösopimuksen ja taloyhtiökuidun voi ottaa myös omiin nimiinsä. Ystävällisten ihmisten avulla autoin juuri yhtä vuokralaista etäyhteydellä ensin allekirjoittamaan sähköisen vuokrasopimuksen, sitten tekemään kotivakuutuksen, seuraavaksi sähkösopimuksen ja lopulta ostamaan pesukoneen.


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Helpomman Asumisen Puolesta Podcastin vieraana Harri Huru – Ostan Asuntoja Podcast #192

Mitä tapahtuu asuntosijoittajalle, jonka strategia on markkinahinnan nousu/lasku? – Tiistaiaudio #207

Antti Rintasen podcasttriologia on julkaistu kokonaan, Osasta 1 kannattaa aloittaa

Rakkautta ja asuntosijoittamista Viivi Kotimatka Rintanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #152

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Saa kommentoida

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: