Siirry sisältöön
Video

Jos asumistuki lopetetaan, loppuuko asuntosijoittaminen? – YouTube #137

Asuntosijoittamisessa menestyminen ei edellytä poliittista passiivisuutta eikä poliittinen aktiivisuus ole asuntosijoittamisessa menestymisen ehto. Sen sijaan omaehtoinen ajattelu ja poliittisten muutosten ennakointi tai niihin nopea sopeutuminen ovat menestymisen ehtoja. Poliittisten suuntausvirtojen vastustaminen on asuntosijoittamisen kannattavan kasvun kannalta hukkaan heitettyä aikaa. 

Jos ajatellaan, että asumistuki poistettaisiin kokonaan kertaheitolla eikä luotaisi tilalle mitään muuta tukea, joka korvaisi asumistukea saavien maksukyvyn pudotusta vaan kaikkien tukea saavien maksukyky tippuisi heti tuen verran. Mitä se voisi tarkoittaa?

Näitä monimutkaisia kiemurtelevia polkuja yritän pohtia tällä videolla. Käyn myös läpi sitä, miten itse yritän pitää pohdintani kirkkaana vuokratuoton laskentakaavan avulla.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

OVV_logo

Vuokraustoiminta on tärkeä osa asuntosijoittamista. Ajan tai taitojen puuttuessa sen voi ulkoistaa OVV:n ammattilaiselle oli kyseessä sitten yksittäinen vuokra-asunto tai suursijoittajan asuntosalkku.

Mikäli haluat vain keskittyä nauttimaan sijoitusasuntosi tuotosta, OVV Kokonaispalvelu on sopiva vaihtoehto. Se on kaiken kattava ”avaimet käteen” -konsepti, jossa OVV hoitaa kaiken vuokrasuhteen alusta loppuun myöntäen vuokratakuun koko vuokrasuhteen ajalle. Jos vuokralainen ei maksaisi vuokraansa, paikallinen OVV:n toimisto maksaa sen.

Mikäli haluat apua hyvän vuokralaisen löytämisessä mutta hoidat vuokrasuhteen hallinnan itse, OVV Vuokravälityspalvelu on oikea vaihtoehto.

OVV palvelee ja neuvoo koko vuokrasuhteen ajan. OVV.com

OVV Asuntopalvelut Instagram, Facebook

Pirjo Timonen vuokravälitystä 2:lla vuosituhannella Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #112Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Välittävä asuntosijoittaja Marco Matrone Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #121

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Reilusti alle pyyntihinnan tarjoaminen – milloin se voi toimia asuntosijoittajalle – Blogi #225

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

The Richest Man…7 parannuskeinoa asuntosijoittajan silmin – Blogi #224

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Onko sinulla ollut pitkään asunto myymättä? Tai onko asuntoa vaikea saada vuokralle kovan kilpailun takia?

Rentel tarjoaa virtuaalisisustuspalvelua, jonka avulla saat asunnon erottumaan muista kohteista. Rentel sisustaa asuntosi kuvat tyylikkääksi moderneilla huonekaluilla jolloin potentiaalinen ostaja tai vuokralainen pystyy helposti hahmottamaan mittasuhteet ja näkemään asunnon kotinaan.

Alla esimerkki Rentelin virtuaalisisustamasta 70-luvun kerrostaloyksiöstä. Jos olisit itse etsimässä asuntoa kumpi herättäisi mielenkiintosi?

Virtuaalisisustus Rentel

Virtuaalisisustus nopeuttaa tutkitusti* myyntiä ja vuokraamista, erottaa kohteen muista asunnoista ja auttaa parhaassa tapauksessa saamaan korkeamman hinnan tai vuokran.

Käy katsomassa esimerkkejä sisustuksista ja tilaa virtuaalisisustus osoitteesta rentel.fi/virtuaalisisustus


Kaupallinen varoitus *

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Reilusti alle pyyntihinnan tarjoaminen – milloin se voi toimia asuntosijoittajalle – Blogi #225

Sijoitusasunnoksi eli vuokrakodiksi soveltuvan asunnon myyjä haluaa pääsääntöisesti mahdollisimman hyvän hinnan, kun on asuntoa myymässä. Jokainen kiinteistönvälittäjä tietää asuntosijoittamisen suosion lisääntymisestä ja itsemyyjätkin ovat asiasta kuulleet. 

Ostaja on saattanut kuulla ”tuotto tehdään ostettaessa” -viisauden ja on liikkeellä tekemässä tarjouksia ”jos ei hävetä kunnolla, on tarjonnut liikaa” -asenteella. 

Jos myyjän ja ostajan kuplat eivät yhtään leikkaa toisiaan, yhteistä pelikenttää kaupanteolle ei alunperinkään ole ollut olemassa eikä sitä takuulla synny sillä, että heitellään muutamat keskisormet perään.

Mitä vähemmän asuntosijoittaja osaa lukea tilanteita sitä enemmän hän joutuu tekemään tarjouksia löytääkseen niistä heinäsuopatapauksia, joissa edellytykset kaupan syntymiselle voivat olla olemassa. Minkälaisissa tilanteissa tämä tarjousstrategia voi toimia?

”Osta ja pidä” asuntosijoittajan pahimmat virheet – osa 4 – liikaa maksaminen YouTube #97

Kun asunto on ollut myynnissä pitkään

Todella alhaisen tarjouksen jättäminen toimii pääsääntöisesti vain silloin, kun muita tarjouksia ei ole ja kohde on ollut pitkään myynnissä. 

Jos hakuvahdeista pomppaa uusi myyntiin tullut kohde omalta suosikkipostinumeroalueelta tai taloyhtiöstä, ensimmäisen viikon aikana reilusti alle pyyntihinnan olevan tarjouksen jättäminen tuskin saa huomiota. Riippumatta pyyntihinnan realistisuudesta, myyjän odotukset ovat sen lähimaastossa tai yläpuolella.

 

Kun asunto on ollut myynnissä muutaman viikon, myyjä on jo huomannut, että ostajien välistä kilpailua, jossa nousevia tarjouksia saapuu, ei ole syntynyt. Odotukset ovat kuitenkin vasta pudonneet tasolle, jolla kaupan oletetaan syntyvän pyyntihinnan lähimaastossa ”muutaman prosentin tinkivaralla”.

Kun myyntiaikaa lasketaan kuukausissa ja myyjän keittiön pöydällä ei leivänmurujen lisäksi pyöriskele yhtään tarjousta, aika alkaa olla otollisempi alhaisen tarjouksen jättämiselle. Tällaisessa tilanteessa myyjä jo huomaa tarjouksen ja pohtii asiaa. Tämä ei suinkaan aina tarkoita sitä, että kaupat syntyvät tai edes vastatarjousta tulee. Myyjä voi hyvinkin jäädä odottamaan tai ottaa asunnon pois myynnistä ja laittaa sen vuokralle. 

Keskittymällä perusteltujen tarjousten tekemiseen pitkään myynnissä olleisiin kohteisiin, voi nostaa tehtyjen tarjousten onnistumistodennäköisyyttä.

Itse tein syyskuussa tarjouksen ja kaupat asunnosta, joka tuli myyntiin maaliskuun alussa. En tehnyt yhtään aikaisempaa tarjousta mutta muutamaan otteeseen ilmoitin kiinnostukseni tehdä kauppoja, mikäli siihen ei ostajaa pyyntihintatasolla löydy.

Happamoitunut kohde – mikä on motivoitunut myyjä osa 2? YouTube #25

Loma-aikoina tarjoaminen

Edellisen tilanteen yhdistäminen vuoden vaihdetta edeltävään loma-aikaan, jolloin ostajia on vähemmän liikkeellä ja/tai myyjällä voi olla tarve ja halu tehdä verosuunnittelua, voi joissain tapauksissa lisätä tarjouksen hyväksymisen todennäköisyyttä.

Loma-ajat vievät osan potentiaalisista ostajista etelän rannoille tai lapin hangille ja myös lainahakemuksia käsittelevät pankkiirit ovat lomalla. Heinäkuussa tämä ilmiö voi vaikuttaa viikkoja. Tämä tieto ei ole mikään salaisuus ja näkyy myös uusien listausten määrissä mutta lisää myyjän painetta kohteissa, jotka ovat jo pitkään olleet myynnissä. 

Loma-aikaan ilman rahoitusehtoa käteistarjouksia tekevä asuntosijoittaja voi osua sellaisen myyjän kohdalle, joka katsoo tosissaan myös reilusti alle pyyntihinnan olevan tarjouksen.

Loma-aikojen ulkopuolellakin nopeaan käteiskauppaan pystyvän kannattaa ilmoittaa se tarjouksen yhteydessä. Mikäli muitakaan ehtoja ei tarjoukseen laita, vaahtokarkkitutkimusten perusteella aina osa ihmisistä valitsee tarjolla olevan varman vaihtoehdon sen sijaan, että ottaisi riskiä siitä, että tulevaisuudessa tulee parempi tarjous pöydälle. Siksi tarjoukseen kannattaa laittaa myös lyhyt voimassaoloaika.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori LKV:n toimintaperiaate on tuottaa lisäarvoa asuntosijoittajille vuokrasuhteen hallinnoinnin ja vuokravälityksen avulla.

Huolenpitopalvelussa Asuntopehtoori toimii asuntosijoittajan ammattimaisena kumppanina hoitaen kaiken koko vuokrasuhteen ajan. Vuokra maksetaan Asuntopehtoorin takaamana joka kuun 5. päivä.

Vuokravälityspalvelussa Asuntopehtoori hoitaa kaiken vuokrasopimuksen tekemiseen asti. Lisäarvolupauksen mukaisesti palkkioon sisältyy 12 kuukauden vuokratakuu.

Mikäli vuokraustoiminnan ydin kuuluu omiin vahvuuksiisi, voit vapauttaa aikaasi ulkoistamalla vuokravalvonnan rutiinit Asuntopehtoorille.

Asuntopehtoori on kasvanut asiakkaidensa mukana tarjoamaan palveluitaan koko Suomen alueelle. Lisätietoa palveluista ja kilpailukykyisistä hinnoista Asuntopehtoori, p. +358407772808

Asuntopehtoorin Blogista: Motivoituneen myyjän kolmen tason ongelmat

Miika “Asuntopehtoori” Vuorensola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #67


Asunnon huono kunto vähentää kiinnostusta ja kilpailua

Mitä huonommassa kunnossa asunto on sitä enemmän sen pitäisi heijastua hinnassa. Tämä logiikka ei välttämättä Suomen asuntomarkkinoilla toimi ollenkaan vaan monista peruskuntoisista asunnoista maksetaan liikaa. ”Pientä pintaremonttia” -ohjelman suosiokin perustuu siihen, että katsojat vuodesta toiseen yllättyvät siitä, että remontoidusta asunnosta onnistutaan, kokeneiden sisustussuunnittelijoiden avulla, saamaan korkeampi hinta kuin peruskuntoisen asunnon hinta ja remontin kustannus yhteensä muodostavat.  

Kun siirrytään pommikuntoisiin asuntoihin, logiikka alkaa toimimaan paremmin, kun useampi ostajakandidaatti kääntyy eteisessä todettuaan, että pieni pintaremontti ei riitä asunnon houkuttelevaksi muokkaamiseen. Tilanne vahvistuu entisestään, jos silmien lisäksi nenään kantautuu hajuja, joiden poistamiskeinoista ja -kustannuksista harvalla on käsitystä ja ne koetaan riskeinä.

Pommikuntoinen asunto tarkoittaa usein sitä, että tarjoamassa ovat vain asuntosijoittajat, jotka eivät tarjoa tunteella vaan excelillä, johon on lisätty omat rivit riskille ja voitolle.

Pitäisikö asuntosijoittajan odottaa hintaromahdusta? – Blogi #221

Peruuntuneiden kauppojen jälkeen tarjouksen tekeminen tai henkiin herättäminen

Reilusti alle pyyntihinnan tehdyn tarjouksen tekeminen voi saada myyjän ja tätä edustavan välittäjän närkästymään härskistä tarjouksesta, kun tulossa tai pöydällä on 1-2 pyyntihinnan tasolla tai lähellä sitä olevaa tarjousta. Tästä ei asuntosijoittajan kannata närkästyä takaisin vaan yrittää mahdollisimman vilpittömästi toivottaa onnea myyjälle, että tarjoukset johtavat kauppaan asti.

Moniin asuntokauppoihin liittyy ketju, jonka jokaisen lenkin pitää toteutua, että kaupat syntyvät. Tarjouksissa voi olla rahoitusehto, joka mitätöi tarjouksen pankin evätessä lainahakemuksen. Tarjouksissa voi myös olla ehto, jossa tarjoajan toinen asunto pitää saada myytyä ensin.

Tähän asti Suomessa lainapäätöksiä on tehty lähinnä lainanhakijan lainanhoitokyvyn mukaan mutten yllättyisi, jos vakuuden kelpoisuus tulisi yhä useammin mukaan lainapäätöksiin. Tämä ei välttämättä tarkoita hylkäävää lainapäätöstä mutta pankin puolesta vakuutta arvottavalla henkilöllä voi olla vakuusarvosta tarjoukseen kirjattua summaa alhaisempi näkemys, jolloin lainaa myönnettäisiinkin pienempi määrä.

Mikäli jo sovitut kaupat peruuntuvat ja uusia tarjouksia ei enää ole pöydällä, asuntosijoittajan puhelin voi pirahtaa ja langan päässä ei enää ole närkästynyt ääni vaan neuvotteluhaluinen myyjä tai tämän välittäjä. Kaikille ei ole kiire myydä mutta esimerkiksi omakotitaloprojektissaan edennyt myyjä, joka oli suunnitellut seuraavat maksuerät sovittujen kauppojen pohjalta, ei välttämättä halua taloprojektinsa pysäyttämistä siihen asti, kunnes uusi parempi tarjous johtaa kauppoihin.

7 ehtoa, joista asuntosijoittaja voi neuvotella sijoitusasuntokauppaa tehdessä – Blogi #124

Ostajan markkinoilla myyjät joustaa

Finanssikriisin seurauksena USA:ssa syntyi tilanne, jossa ostaja oli kuningas. Myyjä ei välttämättä enää ollut talon edellinen omistaja vaan tätä rahoittanut pankki tai paikallinen huutokauppakamari. Kun myytävää oli paikoitellen paljon enemmän kuin kykeneviä ostajia, hintatasot laskivat reilusti. Suomessa vastaavaa ilmiötä ei tapahtunut.

Itse ostin ensiasunnon 90-luvun puolivälissä puoleen hintaan siitä mitä se olisi 80-luvun lopussa maksanut. Paikalla oli myyjän lisäksi kahden eri pankin edustajat, jotka pitivät huolen siitä, ettei shekin nurkkakaan käynyt myyjän kätösten läheisyydessä. Aika on kullannut muistot mutta hymyjä saatikka kaupantekolahjoja ei kummankaan pankin edustaja muistaakseni luovuttanut.

Mitä nuorempi lukija tätä kirjoitusta tutkailee sitä todennäköisempää on, että jonain päivänä vielä kokee ostajan markkinat. 

Tieto myyjän motivaatiosta lisää onnistumisen todennäköisyyttä ja turhien tarjousten välttämistä

Ostan Asuntoja -kanavilla on puhuttu useampaan kertaan motivoituneista myyjistä keinona ostaa alle markkinahintaisia kohteita. Tämän kirjoituksen lähtökohtana oli reilusti alle pyyntihintojen olevien tarjousten tekeminen. Yllä kuvatuissa tilanteissa myyjän motivaatiot eivät välttämättä ole tiedossa vaan niitä voi vain arvailla tai olettaa tai ne ovat syntyneet ensimmäisen tarjouksen tekemisen jälkeen tai ajan muuten vain kuluessa.

Mitä enemmän pystyy saamaan tietoa myyjästä ja varsinkin syistä, miksi asunto on laitettu myyntiin, sitä paremmin pystyy arvioimaan reilusti alle pyyntihintaisten tarjousten onnistumistodennäköisyyttä. Mikäli välissä on kiinteistönvälittäjä, tiedon saanti vaikeutuu ja huonoimmillaan välittäjäkään ei ole tietoinen myyjän motivaatiosta. Tähän ei asuntosijoittaja voi välttämättä vaikuttaa mutta selkeästi perusteltu tarjous voi saada myyjän neuvotteluhaluiseksi, mikäli hän huomaa, että perustelut ovat käypiä, vaikka välittäjä olisikin asettanut pyyntihinnan korkeammalle. 

Joskus välittäjä lisää ilmoitukseen ”tee tarjous” -tekstin, josta tietää varmuudella, että myyjäkin on valmis hyväksymään alle pyyntihintaisen tarjouksen, koska välittäjä on laittanut pyyntihinnan sisältämään 5 %.n tinkivaran. Nämä ovat huonoja paikkoja kotiläksyissä laiskotelleelle asuntosijoittajalle, joka luulee saavansa kohteen 5 % alle markkinahinnan.

Sijoitusasunnon ja oman kodin kaupanteko eivät ole luonteeltaan identtisiä

Asuntosijoittajia ohjeistetaan ostokohteeseen rakastumisen sijaan tekemään viileästi tarjouksia excelin perusteella eikä varsinkaan koskaan ylittää sinne kirjattua maksimisummaa. Tämä pitää sisällään myös ohjeen olla kaunistelematta laskentaoletuksia, jotta saisi tarjoukselle lisäkorotusvaraa maksimissa itsepetoksella pysyen.

Omaa kotia ostettaessa kovapintaisinkaan insinööri ei välttämättä pysy excelissään, kun mukana on puolison ja lasten eli koko perheen elämän laatuun vaikuttavia tekijöitä. Hävityn tarjouksen takia vuoden verran 5 kilometrin bussilla uuteen kouluun kulkevan lapsen haitan hinnoittelu exceliin ei ole ihan helppoa, jos se uusi koti olisi ollut 200 metrin kävelymatkan päässä siitä koulusta. Puoli tuntia aikaisempien aamuherätysten hinnoittelu exceliin on haastavaa.

Mikäli myyjän ja ostajan välissä on kiinteistönvälittäjä, valtaosa heistä tekee valtaosan kaupoistaan omistusasuntokauppoina. Asuntosijoittajan pitäisi muistaa, että valtaosa välittäjistä ei lähtökohtaisesti ole asuntosijoittajia eivätkä kokeneita sijoitusasuntojen välittäjiä. Reilusti alle pyyntihinnan tarjouksella ovenkarmit irrottaen sisään rynnistävä asuntosijoittaja tuskin saa myötätuntoista korvaparia kuuntelemaan, kuinka ”tuotto tehdäään ostettaessa” -sijoitusasuntokauppoja solmitaan.

Seinän vierustaa pitkin vähän ujommin lähestyvä, perusteluineen tehdyn tarjouksen jättävä asuntosijoittaja tuskin herättää yhtään enempää innostusta. Ratkaisevana erona voi olla se, että tarjous roskiksen sijaan päätyy ”soita tälle, jos parempaa tarjousta ei tule” -merkinnällä kohdekansioon.

Viikon kirjavinkki: George S Clason – The Richest Man in Babylon; Adlibris Nidottu, Audible*


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Välittävä asuntosijoittaja Marco Matrone Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #121

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Mitkä ovat ”osta ja pidä” -asuntosijoittajan pahimmat virheet osa 10 – ei koskaan aloita? – YouTube #136

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Antti Valkeinen Osa 1

Välittävä asuntosijoittaja Marco Matrone Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #121

Marco Matrone Ostan Asuntoja Podcast

Asiakaspalautteiden, somekäyttäytymisen ja haastattelun pohjalta ei uskoisi, että kyseessä on 50 keltaisen kortin kuumakalle ex-ammattilaisjalkapalloilija. Marco kertoo, miten jalkapallopesti Seinäjoella ja SJK:n Raimo Sarajärvi johdattivat hänet asuntojen ja asuntosijoittamisen pariin. 

Marcon kanssa juteltiin sukunimiin liittyvän oikeinkirjoitusproblematiikan lisäksi 

 • miten SJK seurana yritti tukea, Marcon kohdalla onnistuen, pelaajien vaurastumista peliuran jälkeistä aikaa ajatellen
 • oliko asuntosijoittamiskokemuksesta apua LKV-tutkinnon suorittamisessa
 • onko LKV-tutkinnon suorittamisesta ollut apua asuntosijoittamisessa ja vuokraustoiminnassa
 • miten asuntosijoittajaura on edennyt ja kuinka ajatukset ostokohteista ovat muuttuneet vuosien varrella
 • onko vuokravälittäjänä helpompi päästä ansioihin kiinni kuin kiinteistönvälittäjänä
 • miten vältetään tyhjä kuukausi vuokralaisten välissä
 • mikä on paras kanava löytää hyviä vuokralaiskandidaatteja
 • miten asuntohakemus toimii vuonna 2020
 • yleis- vai yksityisnäyttö

Marco perustelee myös, miksi vaihtoi tunnetusta kiinteistönvälitysketjusta silloin suht’ tuntemattoman ja kasvunsa vasta aloittaneen Asuntopehtoorin palvelukseen.


Ostan Asuntoja Podcast tilattavissa, ladattavissa ja kuunneltavissa kaikilla alustoilla: Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, SoundCloud ja Google Podcasts.

https://flatco.fi/palvelu/

Flatco, palvelu, jonka avulla hoidat toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti, tarjoaa kaikki jaksot kuunneltavaksi SoundCloudin kautta.


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160

Google pod

https://soundcloud.com/user-959826757-301682914

listen_acast

listen_on_CAST_BOX-5049640

overcast

pocketcasts_medium_dark@2x

listen-on-playerfm-badge402x

listen-on-Stitcher-badge

Voit kuunnella podcastia myös tästä:


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin

Asiakaskokemusvideoita Peabin sivuilta, mukana myös asuntosijoittajia

* Peab jo kolmatta neljättä kertaa peräkkäin ykkönen


Lisätietoa mainituista lähteistä, podcastin vieraasta ja hänen ajatuksistaan:

Joonas Orava, Olli Turunen – Osta, vuokraa, vaurastu; Adlibris Sidottu, Adlibris E-kirja * 

Marco Matrone LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Asuntopehtoori

Asuntopehtoori LKV:n toimintaperiaate on tuottaa lisäarvoa asuntosijoittajille vuokrasuhteen hallinnoinnin ja vuokravälityksen avulla.

Huolenpitopalvelussa Asuntopehtoori toimii asuntosijoittajan ammattimaisena kumppanina hoitaen kaiken koko vuokrasuhteen ajan. Vuokra maksetaan Asuntopehtoorin takaamana joka kuun 5. päivä.

Vuokravälityspalvelussa Asuntopehtoori hoitaa kaiken vuokrasopimuksen tekemiseen asti. Lisäarvolupauksen mukaisesti palkkioon sisältyy 12 kuukauden vuokratakuu.

Mikäli vuokraustoiminnan ydin kuuluu omiin vahvuuksiisi, voit vapauttaa aikaasi ulkoistamalla vuokravalvonnan rutiinit Asuntopehtoorille.

Asuntopehtoori on kasvanut asiakkaidensa mukana tarjoamaan palveluitaan koko Suomen alueelle. Lisätietoa palveluista ja kilpailukykyisistä hinnoista Asuntopehtoori, p. +358407772808

Asuntopehtoorin Blogista: Motivoituneen myyjän kolmen tason ongelmat

Miika “Asuntopehtoori” Vuorensola Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #67


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

Onko sinulla ollut pitkään asunto myymättä? Tai onko asuntoa vaikea saada vuokralle kovan kilpailun takia?

Rentel tarjoaa virtuaalisisustuspalvelua, jonka avulla saat asunnon erottumaan muista kohteista. Rentel sisustaa asuntosi kuvat tyylikkääksi moderneilla huonekaluilla jolloin potentiaalinen ostaja tai vuokralainen pystyy helposti hahmottamaan mittasuhteet ja näkemään asunnon kotinaan.

Alla esimerkki Rentelin virtuaalisisustamasta 70-luvun kerrostaloyksiöstä. Jos olisit itse etsimässä asuntoa kumpi herättäisi mielenkiintosi?

Virtuaalisisustus Rentel

Virtuaalisisustus nopeuttaa tutkitusti* myyntiä ja vuokraamista, erottaa kohteen muista asunnoista ja auttaa parhaassa tapauksessa saamaan korkeamman hinnan tai vuokran.

Käy katsomassa esimerkkejä sisustuksista ja tilaa virtuaalisisustus osoitteesta rentel.fi/virtuaalisisustus


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Mitkä ovat ”osta ja pidä” -asuntosijoittajan pahimmat virheet osa 10 – ei koskaan aloita? – YouTube #136

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

The Richest Man…7 parannuskeinoa asuntosijoittajan silmin – Blogi #224

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

Marco Matrone Osa 1


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Video

Mitkä ovat ”osta ja pidä” -asuntosijoittajan pahimmat virheet osa 10 – ei koskaan aloita? – YouTube #136

Nyt palataan Mitkä ovat ”osta ja pidä” -asuntosijoittajan pahimmat virheet -videosarjan pariin, joka on edennyt kymmenenteen ja viimeiseen osaan. Kaikki videot voi katsella peräkkäin ”Asuntosijoittajan virheet” -nimiseltä soittolistalta Ostan Asuntoja YouTube -kanavalta. Videolla ei syytellä osakesijoittajia virheen tekemisestä vaan kuvataan ikuiseen opiskeluluuppiin jääneen virhe ja kerrotaan keinot, miten luupista pääsee pois.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

sijoitusasunnot.com

Sijoitusasunnot.com tarjoaa hyvätuottoisia sijoitusasuntoja alle markkinahintojen ja arvokasta tietoa sekä ajankohtaisia näkemyksiä asuntosijoittamisesta. Käy katsomassa uusimmat kohteet, liittymässä sähköpostilistalle, lataamassa ilmaiset asuntosijoittajan työkalut ja katsastamassa uusimmat artikkelit osoitteesta www.sijoitusasunnot.com!”

Ostan Asuntoja Podcast #18 – Yrittäjä, asuntosijoittaja, toimitusjohtaja Henri Neuvonen osa 1

Käy lukemassa Sijoitusasunnot.comin Blogista ”Vuokrattavuuden parantaminen asunnon yleisilmettä kohentamalla”Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista:

Asuntosijoittajaksi abivuonna Antti Valkeinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #119

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

The Richest Man…7 parannuskeinoa asuntosijoittajan silmin – Blogi #224

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Kaupallinen varoitus *

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.


Anttoni Kerkkonen ja Waltteri Hiljanen ovat kirjoittaneet muistilistaa vuokraustoiminnan kokemuksistaan. Nämä kokemukset on nyt koottu “82 vinkkiä asunnon vuokraukseen” -oppaaseen.

Anttoni & Waltteri, Kerkkonen & Hiljanen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #106

Sijoitusasunnot.com myy vuosittain suuren määrän valmiiksi vuokrattuja asuntoja. Tämä opas ei kuitenkaan ole myynnissä vaan sen saa ladattua ilmaiseksi osoitteesta sijoitusasunnot.com.

Screen Shot 2020-07-03 at 23.06.34

Sain mahdollisuuden lukea oppaan läpi ennen sen julkaisua ja löysin täydennettäväksi yhden pilkkuvirheen ja puuttuvan i-kirjaimen. Jos oma vuokraustoiminta tökkii, ota tämä laadukas opas esille ja katso sieltä ratkaisevat vinkit asunnon vuokraamiseksi.

The Richest Man…7 parannuskeinoa asuntosijoittajan silmin – Blogi #224

Ensimmäinen oppi, jota kirja ei tarjoa eikä Ostan Asuntoja -kanaviakaan seuraamalla helposti sisäistä, on se, että kehittyäkseen asuntosijoittajana ja vuokranantajana keskivertoa paremmaksi, ei tarvitse huru-ukkomaisesti lukea 50 kirjaa vuodessa ja opiskella tavoitteellisesti päivittäin vuosikymmenestä toiseen. Ensin kannattaa valita 3 kirjaa, opiskella ne hyvin, viedä niistä opittuja asioita käytäntöön ja kerrata samat 3 kirjaa seuraavana vuonna. Jo tällä tavalla pystyy erottautumaan keskivertokansalaisesta millä tahansa oman talouden kehittämispolulla.

Tämä opin sisäistää sillä, kun huomaa, että The Richest Man in Babylon -klassikkokirja on julkaistu vuonna 1926. Siis 96 vuoden ajan olisi ollut mahdollista käyttää tämän kirjan viisauksia oman tulo- ja varallisuusasemansa kehittämisessä. Kirjan oppien sisäistäminen ja noudattaminen ei ole kenellekään liian myöhäistä. Lisäksi osa opeista on välillä ajankohtaisempia kuin toiset ja tämä ajankohtaisuus vaihtelee syklien mukana. Tämä on yksi syy, miksi päätin avata kirjan sisältöä yhden blogikirjoituksen verran.

Kirja on kirjoitettu tarinan muotoon ja sijoitettu 4000 vuotta taaksepäin Babylonian valtakuntaan. Kirjan päähenkilö, köyhä Arkad, oppii matkansa varrella 7 parannuskeinoa, joiden avulla hänestä tulee Babylonian rikkain mies. Tarina tekee kirjasta mukavaa luettavaa ja itse edelleen kuuntelen kirjan uudestaan ja uudestaan. 

Keino 1 ”Start thy purse to fattening” – aloita sijoitusasunnon omarahoitusosuuden kerryttäminen

Ensimmäisenä parannuskeinona Arkad neuvoo säästämään 10 % vuosituloista varallisuuden kasvattamisen aloittamiseksi. ”Kultahippuja alkaa kertymään pussin pohjalle välittömästi. Sen painon lisääntyminen tuntuu hyvältä kädessä ja tuo tyytyväisyyttä mieleen”. 

Tyttäremme syntyessä saavutimme puolisoni kanssa helposti yhteisymmärryksen, että tätä Arkadin neuvoa pyydämme joulu- ja syntymäpäivälahjanantajia ymmärtämään. Noudatamme sitä yhä omassa lahja- ja viikkorahapolitiikassamme. Opetan sitä säännöllisesti toistaen nyt 13-vuotiaalle teinilleni. 

Jos pölhöpopulismipäättäjien ja heitä yhä kritiikittömämmin seuraavan lamm…toimittajalauman intresseissä olisi suomalaisten tulo- ja varallisuuserojen kiinnikurominen skandinaavisiin hyvinvointinaapureihimme verrattuna, tätä oppia vaadittaisiin neuvomaan ja sitä neuvottaisiin varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin asti. 10 % on kaikille sama ja tasa-arvoinen luku sukupuoleen, ihon väriin tai vanhempien varallisuuteen katsomatta. Nyt neuvoja onneksi jakavat varallisuusvalmentajat ja erilaiset bloggarit. Tämä työ on äärettömän arvokasta.

Verkkopankissa voi nimetä tilejä itse. Tämän tilin nimeksi voi laittaa ”Taloudellinen vapaus”, ”Porsche kassavirroista”, ”Sijoitusasunto nro 1” tai mitä tahansa, joka liittyy omaan suureen unelmaan. Näin on helpompi pitää tiliote vain plus-merkkisiä panoja sisältävänä”. 

Keino 2 ”Control thy expenditures” – nopeuta sijoitusasunnon omarahoitusosuuden kerryttämistä

Vuosituloista kymmenyksen säästäminen on vain ensimmäinen askel. Seuraavaksi Arkad neuvoo keskittymään loppuihin 90 prosenttiin. Mikä osuus loppusummasta menee välttämättömiin tarpeellisiin menoihin ja mikä osuus on menoilla, jotka tuntuvat hetken kivalta mutta eivät ole välttämättömiä eivätkä tarpeellisia. 

Mitä nuorempana tämän asian sisäistää sitä helpompi on pistää kasvavista tuloista suurempi %-osuus säästämiseen. Nuorena ei ole vielä tottunut erilaisiin mukavuksiin, jolloin niistä ei ole syntynyt välttämättömyyden tunnetta. Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen Porsche-kuvia voi seurata ja ajatella, että tuokaan mimmi ei tuota autoa tarvitse. Asiaan pintaa syvemmälle perehtyneelle selviää, että Terhi ei suinkaan hankkinut Porscheaan heti, kun tulot mahdollistivat maksun hoitamisen vaan hän hankki Porschensa vasta, kun varallisuuden tuotot mahdollistivat maksun hoitamisen.

”Rahoja ei saa hautaan”- tai ”tänne on tultu nauttimaan” -viisauksissa ei ole mitään pahaa mutta niiden kautta elävän on turha ruikuttaa, jos naapuri on noudattanut erilaisia viisauksia. Näitä hahmoja löytyy myös Arkadin lähipiiristä. 

Kun ensin onnistuu ottamaan keinon 1 käyttöön, moni huomaa, että keino 2 hiipii itsekseen ajatuksiin. Ensimmäisen sijoitusasunnon omarahoitusosuuden kokoaminen ei tunnu enää niin mahdotttomalta kuin se tuntui keinoa 1 aloitettaessa. Jos saa palkankorotuksen, monelle keinon 1 sisäistäneistä käykin niin päin, että korotusosasta 90 % menee säästöön ja 10 % lisäkulutukseen.

Keino 2 ei siis ole “Ei ne suuret tulot vaan pienet menot” -viisaus vaan kysymys on siitä, miten tulojen kasvaessa säätää slideria siten, että yhä suurempi osuus menee säästämisen kautta sijoittamiseen.


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

 

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa.

Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista: Miksi me myymme sijoitusasuntoja alle markkinahintojen?”

Poliisiauton etupenkiltä asuntosijoittamisen pariin; Hannu Takala – Ostan Asuntoja Podcast #45


Keino 3 ”Make thy gold multiply” – muuta säästöt asuntosijoitukseksi

Monen täytyy oppia Arkadin keinot 1 ja 2 ensin ennen kuin voi siirtyä keinoon 3. Jotkut kulkevat tappiollista kiertotietä sijoittajien veikkauksen tuotteisiin ja erilaisiin ponzikuvioihin. Monelle houkuttaa myös asuntosijoitusmahdollisuudet, joissa lähes takuuna luvataan kaksinkertainen passiivinen tuotto verrattuna siihen, mitä taitava aktiivinen ”osta ja pidä” -asuntosijoittaja odottaa. Myös kirjassa Arkad kertoo aikansa Icon-tarinoita, joihin itse myös sijoitti.

Arkad opettaa ”korkoa korolle” -ilmiötä siten, että pistetään säästöt töihin ja myös säästöjen lapset töihin. Eli sijoitetaan säästöt tuottaviin sijoituskohteisiin ja sijoitetaan sijoituskohteiden tuotot tuottaviin sijoituskohteisiin. 

Tässä tulee asuntosijoittajaksi pyrkivän ensimmäinen todellinen sijoitushaaste. Pelkän asuntosijoittamisen opiskelu ei riitä vaan pitäisi opetella sijoittamista sen verran, että saa säästöt ja sijoitusten tuotot sijoitettua siten, että ne edelleen nopeuttavat omarahoitusosuuden kertymistä. Osakesijoittaminen, kustannustehokas indeksisijoittaminen, luotettavaan asuntorahastoon sijoittaminen, verotehokkaalle osakesäästötilille säästäminen…kaikki ovat keinoja, jotka oikeilla perusopeilla toteutettuna voivat suurella todennäköisyydellä entisestään nopeuttaa ensimmäisen sijoitusasunnon omarahoitusosuuden kokoamista.

Kun asuntosijoittamisessa on päässyt alkuun, sieltä löytyy eri strategioita ja keinoja, joilla voi edelleen yrittää kiihdyttää varallisuuden kasvuvauhtia. 

Keino 4 ”Guard thy treasures from loss” – älä koskaan joudu pakkomyymään sijoitusasuntoa pohjalla

Suurin piirtein samaan aikaan kuin Buffett-äiti vaihtoi Warren-vauvan rättejä, Arkad kertoi kirjassa ”Never lose money” -ohjeen. Ohje on tullut kuuluisaksi siitä, kun Warren lisäsi siihen numeron 1 eteen ja julkaisi säännön numero 2 ”Älä koskaan unohda sääntöä numeroa 1”. Tämä ei ole Hurun tapa halveksua kaikkien arvosijoittajien, joihin itsekin lukeutuu, gurua vaan korostaa kirjoituksen ensimmäisen kappaleen pointtia, että tämän säännön voi oppia sekä Arkadilta että Warrenilta. Oppilähdettä oleellisempaa on opin soveltaminen käytännössä. 

Kirjoitusputkessani on tulossa juttu, jossa arvioin asuntosijoittajan elinkaarta ja strategioita kaaren eri vaiheilla. Miljonääriksi jonain päivänä asuntosijoittamisella pyrkivälle on täysin eri asia, menettääkö 20-vuotiaana 80 % säästetystä ensimmäisestä 8 000 euron summasta vai menettääkö 50-vuotiaana samat 80 % 800 000 euron nettovarallisuudesta.

Arkad varoittaa pidättäytymään kaikista sijoitusriskeistä, jotka lupaavat nopeaa rikastumista. Mikäli tarjolla on huikeita ja/tai nopeita sijoitustuottoja pääoman menettämisen riskin vastapainona Arkad, Buffet, Huru ja monet muut neuvovat sijoituksen tekemättä jättämisen puolesta. Ei siis ole väliä keneltä neuvon saa vaan oleellista on sen noudattaminen ja ”rikastu heti nyt” -kohteiden kiertäminen kaukaa.

Kun luet tai kuulet tarinoita kokeneemmilta sijoittajilta, sieltä voi ilmetä ”pelikassa” -tyyppisiä termejä. Tarinasta ei tulisi poimia vain tätä osaa vaan malttaa lukea tai kuunnella kokonaisuus ja huomata, että ”pelikassa” on kokonaisvarallisuudesta irrotettu osajoukko euroja, summa, jolla sijoittaja tietoisesti spekuloi jackpotin saamiseksi. Mikäli jackpot jää saavuttamatta, nämä sijoittajat eivät ole mediassa itkemässä, kuinka heitä johdettiin harhaan lupaamalla 8 %:n passiivista takuuvuokratuottoa sijoituskohteen ollessa konkurssimenettelyssä. 

Omassa vastavirtaan kulkevassa mielessäni tämä Arkadin keino on tällä hetkellä kaikista ajankohtaisin. Jos on 10 vuotta noudattanut kurinalaisesti pelkästään Arkadin keinoja 1 ja 2, on mahdollista, että asuntosijoittamisen aloittaminen on kauempana kuin se oli lähtöhetkellä. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että käteinen raha 0- tai lähes 0-korkoiselle tilille säästettynä on heikentynyt sijoitusasunto-ostovoimaltaan enemmän kuin säästöön on kertynyt. Sijoitusasuntojen hinnat ovat nouseet 10 vuodessa niin paljon, että 30 %:n omarahoitusosuus on voinut karata yhä kauemmaksi, jos on keskittynyt pelkästään käteisen todella kurinalaiseenkin säästämiseen.

Perinteisen hajautusopin mukaisesti monen monta salkkua on rakennettu siten, että niissä on 60 % bondeja ja 40 % osakkeita. Tätä hajautusoppia noudattamalla ja Arkadin keinoja 1-3 soveltamalla olisi korkojen laskiessa onnistunut omarahoitusosuuden kokoamisessa. Mikäli on päässyt alkuun asuntosijoittajana, se on todennäköisesti edennyt myötätuulessa.

Nyt vuonna 2020 ohjauskorot, pankkitilien korot ja bondien kuponkikorot ovat nollassa. Keskuspankkien ohjauskorkojen lisälaskemisella ei ole kenenkään asioihin perehtyneen yksityismielessä taloutta elvyttävää vaikutusta. Tuomas Malisen somekiroilusta huolimatta suomalaiselle tavalliselle tahvolle ei ole selitetty rautalangasta, miksi suomalaisten veronmaksajien pitää valtion kautta ottaa lisävelkaa vastuulleen raha-avun lähettämiseksi varakkaampien yksityishenkilöiden Italiaan, kun Italia saisi itsekin otettua perinteisesti katsottuna erittäin matalakorkoista velkaa. Lahkeettomat pohkeet paljastavan Stubbin aikakaudella tämä tuskin olisi onnistunut.

Omasta mielestäni vaikea mutta tärkeä haaste on hahmottaa, mitä tulee tapahtumaan seuraavan 10 vuoden aikana käteisen, bondien ja osakkeiden tuotoille. Mikäli tähtää asuntosijoittajaksi, vielä tärkeämpää on hahmottaa, miten käy käteisen, bondien ja osakkeiden ostovoiman kanssa, kun lähdetään sijoitusasuntokaupoille. Mitä enemmän käyttää aikaa pääministerin rintakorun ympäristön kaltaisiin kohuihin keskittyen sitä enemmän on pihalla siitä, mitä tällä hetkellä sijoitusasuntojen ja vuokrien maksamiseen käytettävälle eurolle tapahtuu. Olisipa asia niinkin yksinkertainen, että se rajoittuisi euron tulevaisuuden hahmottamiseen mutta tällä hetkellä kaikki suuret keskuspankit toimivat samansuuntaisesti eli yksikään merkittävä fiat-valuutta ei erottaudu toisesta tässä suhteessa. 

Arkadin julkaistessa oppejaan, rahayksikkönä oli kulta. Warren Buffett on halveksinut kultaa vuosikymmeniä ja vuollut tuottodollareita pankkeihin sijoittamalla. Jokaisen pitää itse miettiä, miten Buffettin 2-sääntö liittyy siihen, että hän on myynyt merkittävän määrän pankkisijoituksiaan ja hankkinut pienen nurkan isoa kullantuottajaa ja tehnyt sijoituksia Japaniin, jossa arkivaluutta ei ole dollari.

Keino 5 – ”Make of thy dwelling a profitable investment” – laita omistusasunto tuottamaan

Arkad neuvoi vuokra-asumisen sijaan asumaan omistusasunnossa, jota käyttää asumisen lisäksi myös liiketoiminnan harjoittamiseen. Arkadin aikana kaavarajoitukset, paikalliseen sopimiseen liittyvät kiellot, käyttötarkoituksen muutosbyrokratia tai nouseva Airbnb-vastaisuus eivät olleet estämässä tämän keinon optimaalista soveltamista. Yle:llä oli juuri juttu maalaistalon pariskunnasta, joka oli selättänyt kaavoitusbyrokratian ja muuttanut käyttämättömän omalla tontilla sijaitsevan oman viljankuivaamonsa omalla kustannuksellaan omaksi asunnokseen. Jutussa viranomainen kuvaili, kuinka paljon työtä liittyy siihen, kun he varmistavat pariskunnan asumisen turvallisuuden. Pariskunta ei ollut tästä työmäärästä yhtä innoissaan kuin viranomainen.

Joonatan Voltilta on lähiviikkoina ilmestymässä Airbnb-kirja, josta tulen Ostan Asuntoja Blogissa antamaan oman arvioini mutta Arkad ainakin tykkäisi kirjasta. Etätyön lisääntymisen myötä monelle aukeaa ajatuksellinen konsepti, että omasta kodista käsin voisi harjoittaa ammattiaan sen sijaan että on sekä koti että erillinen toimitila. Mikäli etätyö muuttaa toimistotyön tekemistä pysyvästi, kaavoittajilla on käsissään entistä suurempi työpaine kieltää tyhjien toimistotilojen muuttamista asumis- ja etätyökäyttöön. PK-yritysten paikallisen sopimisen vapautumishetki tulee koko ajan lähemmäksi, vaikka en osaa veikata, koska se lopulta toteutuu. 

Joonatan “Airbnb ja kalustetut asunnot” Voltti Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #94

”Defund the police” on ollut monessa maalaispitäjässä jo arkea vuosia ennen BLM-liikkeen tuomaa vaatimusta. Toki syynä ei ole ollut poliisin väkivaltaisuus vaan kuntien rahakirstujen tyhjyys. Kun kieltolakeja valvovia poliiseja ei enää juuri kylän raitilla näy, yhä useampi alkaa vaihtoehtojen puuttuessa miettiä, josko sitä naapurin venettä voisi taas nostaa tyhjään latoon säilytykseen ja laskea vesille traktorillaan ilman veneenlaskukoulutusta ja lupakorttiakin. Kaikki lehmän lantaa elämänsä aikana nähneet tietävät, että täyden viljaperäkärryn kuivurin kapeasta oviaukosta 500 kertaa peruuttanut onnistuu hommassa venetrailerin kanssa koulua käymättäkin.

2000-luvun Suomi on täynnä esimerkkejä maalle, yhden työnantajan paikkakunnalle tai homeystävällisillä rakennusmenetelmillä rakennetuista omistusasunnoista, joissa Arkadin viidennen keinon noudattaminen ei ole tuonut luvattua tulosta. Helsingin Töölöössä tai Tampereen keskustassa löytyy yksittäisesimerkkejä, joilla on onnistuttu osoittamaan, että edes kasvukeskuksen arvoalueella omistettu koti ei ole ollut varallisuuden säilyttämisessä takuuvarma menetelmä varsinkin, jos kaikki omat ja pankin rahaakin on siinä kiinni. 

Arkadin viides keino on kuitenkin tärkeä yleisoppi kaikille siitä, että hyvällä sijainnilla olevan hyvin hoidetun kiinteistön kyky säilyttää sekä suhteellista arvoaan että ostovoimaansa on vuosikymmenten saatossa osoittautunut hyväksi. Tämä keino on tuonut varallisuuden kasvattamismenestystä omistusasuntosäästäjälle, sijoitusasuntosäästäjälle ja asuntosijoittajalle.

4-henkiselle omistusasuntosäästäjäperheelle kasvukeskuksessa sijaitseva pieni yksiökoti on tuonut parhaan varallisuuskehitystuloksen. Asumismuotoa valitessa valtaosa 4-henkisistä perheistä ei ole tehnyt asumismuotovalintaansa pelkästään varallisuuden kasvattamisen optimointi mielessään, mikä on ihan oikein. Asuminen on muutakin kuin omistusasumismenoeurojen vertailua vuokraeuroihin.

Monen mielestä koronavaikutukset Suomen asuntomarkkinoille on nähty ja taputeltu. Tämä mielipide voi vielä muuttua. Jo pelkästään sen takia, että 7 päivän koronatapausten liukuva määrä ylitti juuri Suomessa kevättalven aikaisemman huipun. Hallitus on jo sekä Yle:n että MTV:n kautta ilmaissut täyden tukensa ja antanut kehunsa ministeri Kiurun kyvyille hoitaa korona-ajan haasteita. Toistaiseksi en lähde tämänkään tiedon pohjalta esittämään asuntomarkkinaennusteita. 

Jos joku olisi alkukesästä 2020 esittänyt tonnin vedonlyöntiä, että EU pystyy kuromaan kiinni ja omin toimenpitein ohittamaan USA:n kuukausien etumatkan koronatapausten määrässä, olisin lyönyt vedon kiinni korkean voittotodennäköisyyden perusteella. Nyt olisin tonnia köyhempi. Tämä mittari osoitti ensin EU:n kyvyn tehdä päätöksiä hitaasti mutta kankeasti. Nyt se osoittaa, että EU pystyy toistamaan tämän huolimatta siitä, että EU:n omista ja USA:n kaikista virheistä on ollut aikaa ottaa oppia kuukausikaupalla.

Ole varovainen ostaessasi asuntoa nyt. Tämä koskee sekä omaksi kodiksi ostamista että toiselle vuokrakotia ostaessa. Varovaisuuskehoitus ei ole kehoitus olla ostamatta vaan kehoitus tehdä kotiläksyt huolella eikä maksaa liikaa.

Keino 6 – ”Insure a future income” – varmista itse oma eläketurva vuokratuloilla

Arkadin Babyloniassa ei ollut työeläyhtiöitä ja hän antoikin neuvon, että jokaisen tulisi valmistautua vanhuuden eläketurvaan ja perheellisen tilanteeseen, jossa ei itse enää ole tukemassa taloudellisesti perhettään. 

Täyttäessäni 33 vuotta tein laskelman luvusta, joka vaadittaisiin omaan henkilökohtaiseen taloudelliseen riippumattomuuteen. Tässä ja kaikissa sitä seuranneissa laskelmissani eläke on 0 euroa. Jokainen sen päälle tuleva euro on samanlaista plussaa kuin sijoitusasuntokalkyyleistäni puuttuva asuntojen markkina-arvojen nousu.

Jos lähtee tosissaan selvittämään Arkadin keinossa 4 mainittuja asioita, kannattaa ottaa osaksi selvitystyötä se, että hahmottaa, miten suomalaisten eläkeyhtiöiden sijoitusvarallisuus jakaantuu. Tätä blogia lukeville on todennäköisesti eläkejärjestelmän perusteet selvillä eli siellä ei ole yksilölle korvamerkittyä rahaa, jossa tämän vuosikymmenten aikana tekemiä elämaksuja kasvatetaan taitavasti sijoittamalla, kunnes on aika alkaa maksamaan niistä eläkettä. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että keskuspankit pitävät huolen siitä, että euromääräisesti eläkkeitä kilahtaa tilille jatkossakin ja vappusatasen lupaaminen tulee mahdolliseksi myös toteuttaa. Paljon vaikeampi asia on hahmottaa, mikä sen eläketilille jonain päivänä ilmestyvän vappusatasen ostovoima on. Joku lukija saattaa vielä muistaa Italian liiran ja hassut nollamäärät seteleissä. Vappusatasen lupaaminen liiroissa olisi ollut helposti pidettävä.

Jenny Nyman on jo pelkästään iloisuutensa takia miellyttävä flippaajaseurattava. Hän selittää rautalangasta hyvin sen, että hän loihtii käsistään sellaisia asuntoja, joiden myyntihinta tuoreen maalin tuoksuisena on selvästi korkeampi kuin mitä hän voisi arviokirjalla pankin jälleenrahoitustiskillä verottomasti vapauttaa ”osta ja pidä” -asuntosijoittajana. Eli jokainen pääomaverollinenkin flippiprojekti vapauttaa enemmän euroja sijoitettavaksi Jennyn tilille kuin veroton jälleenrahoitus. Jennyllä on lisäksi suunnittelusilmää ja yrityksensä kautta pääsy taitaviin lisäkäsiin, joita remonteissa tarvitaan. Jennyn kuvista näkee, että eläkeikä on vuosikymmenten päässä.

Odotan jo mahdollisuutta päästä keskustelemaan Jennyn kanssa 10 vuoden päästä näistä ajatuksista. Oletan, että siihen mennessä aina joku asunto flippiprojektien välissä on jäänyt pitokohteeksi ja se on jälleenrahoitettu. Eläketurvan kasvattamiseksi.

Jenny “Yrittäjän täytyy yrittää” Nyman Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #104

Keino 7 – ”Increase thy ability to earn” – asuntosijoittaminen edellyttää ikuista opiskelijan asennetta

Arkad neuvoo kehittämään omaa osaamista sekä sijoittajana että liiketoiminnan harjoittajana ansaintakyvyn lisäämiseksi. 

Tätä asiaa voi lähestyä useammalta kantilta. Yksi lähestymistapa on, että asuntosijoittajalta sananmukaisesti edellytetään sijoittajaosaamista. Asuntosijoittajan liiketoiminnan ydintä on vuokraustoiminta. Olen itse sijoittanut 35 vuotta, josta reilut 15 vuotta olen toiminut vuokranantajana. Nyt tuntuu, että molempien komponenttien perusteita ymmärrän jo aika hyvin. Olen todella innoissani siitä, mitä kaikkea voin tämän päälle opiskella ja oppia seuraavan 20 vuoden aikana.

Minulle kohta 4 on tarkoittanut sitä, että viimeiset 3 vuotta olen opiskellut uusia asioita ja vuosi 2020 on ollut opiskeluintensiivisin vuosi. Jälleen kerran olen tilanteessa, jossa olen yrittänyt löytää tuottavia koloja, joissa en ole ennen ollut ja joihin valtavirrat eivät ole menossa. 

Suomessa poliittiset riskit ovat nousseet tasolle, jossa pieni yksityinen asuntosijoittaja ja vuokranantaja joutuu tosissaan miettimään, miten sopeutua ja valmistautua sopeutumaan, jos näitä riskejä toteutetaan käytännössä. Suurimmat mahdollisuudet löytynevät todennäköisesti paikoista, jotka koetaan valtavirrassa suurimmiksi uhiksi, jos päätöksiä viedään käytäntöön.

Tai Suomen rajojen ulkopuolelta.

George S Clason – The Richest Man in Babylon; Adlibris Nidottu, Audible*


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Asuntosijoittajaksi abivuonna Antti Valkeinen Osa 1 – Ostan Asuntoja Podcast #119

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Mitä voi tehdä – vuokralaisen kumppani muutti asuntoon ilman vuokranantajan lupaa? – YouTube #135

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Antti Valkeinen Osa 1

Asuntosijoittajaksi abivuonna Antti Valkeinen Osa 2 – Ostan Asuntoja Podcast #120

Lari Lehto #115 ehti pitää nuorimman Ostan Asuntoja Podcastin vieraan titteliä vain muutaman viikon, kunnes Antti Valkeinen nappasi tittelin haltuunsa. Molempia yhdistää nuorena aloitettu yrittäjyys. Antti pisti oman toiminimensä pystyyn jo teini-iässä aloitettuaan kauppamiehen hommat sitä ennen jo ala-asteella. Tuttuun tungettelevaan tapaani minua kiinnosti tietää, miten teini-ikäinen yrityksen perustamisidean lisäksi selvitti kaikki tiedot, mitä toiminimen perustamiseen ja hallinnolliseen pyörittämiseen liittyy.

Monia nuoria ja vähän vanhempiakin mietityttää se, miten ihmeessä ensimmäisen sijoitusasunnon omarahoitusosuuden saa kaavittua kasaan. Anttia ihmetytti vielä enemmän, miten ihmeessä saa pankin lainaamaan loput. Henkistä apua löytyä Ostan Asuntoja Podcastin vierailta ja erityisesti jo 2 kertaa vieraana olleelta Roni Arvoselta.

Antin kanssa juttelimme Osassa 1

 • miten matka lainalupaukseen asti eteni
 • miten 1. sijoitusasunto löytyi
 • mitä sijoitusasunnon ostaminen vuokralaisineen tarkoitti käytännössä
 • miten ajatus toisen sijoitusasunnon ostamisesta eteni armeijan tulotasolla

Nyt Osassa 2 jatketaan tarina täyteen mittaan 

 • ihmettelemällä vakuusarvojen, velkavivun ja jälleenrahoituksen koukeroita
 • arvaillaan, miten pankeissa asiaa ajatellaan
 • mitä muutoksia ajattelussa on tapahtunut, kun 3. sijoitusasunto on kiikarissa
 • vuokravälittäjän käytön ja itsevuokrauksen pohdintaa
 • juttelemalla päämääristä ja tavoitteiden asettamisesta

Hienoa Antin jutuissa on se, että hänellä ei ole vastauksia kaikkiin kysymyksiin ja hän on itse tunnistanut sen. Jälleen kerran inspiroiva tarina siitä, miten ”ei käy” -asenteet romukoppaan heittämällä mahdottomiltakin tuntuvat asiat kääntyvät ensin unelmaksi ja sitten käytännöksi. Jos olet ajatellut, että asuntosijoittajaksi et koskaan yllä tai vuosikymmeneen, kannattaa ottaa jakso kuunteluun.


Ostan Asuntoja Podcast tilattavissa, ladattavissa ja kuunneltavissa kaikilla alustoilla: Apple Podcasts, Spotify, Stitcher, SoundCloud ja Google Podcasts.

https://flatco.fi/palvelu/

Flatco, palvelu, jonka avulla hoidat toistuvat vuokranantajan rutiinit joustavasti ja tehokkaasti, tarjoaa nyt kaikki jaksot kuunneltavaksi myös SoundCloudin kautta.


Kuuntele tämä jakso suoraan tästä

https://itunes.apple.com/fi/podcast/ostan-asuntoja-podcast/id1396556877?mt=2&app=podcast

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160

Google pod

https://soundcloud.com/user-959826757-301682914

listen_acast

listen_on_CAST_BOX-5049640

overcast

pocketcasts_medium_dark@2x

listen-on-playerfm-badge402x

listen-on-Stitcher-badge

Voit kuunnella podcastia myös tästä:


Kiitos Ostan Asuntoja Podcast -sponsorille:

Kiinnostaako sinua tarjota huolettomia uusia vuokrakoteja Suomen kasvukeskuksissa?

http://peabkoti.fi/avainasiakas

Peab on pohjoismainen yhteiskuntarakentaja, joka suunnittelee ja rakentaa tutkitusti* parhaan asiakastyytyväisyyden uusia koteja.

Asunnot sijaitsevat hyvillä paikoilla, ne suunnitellaan toimiviksi ja rakennetaan kunnolla täyttämään sijoitusasunnon omistajien tärkeimmät kriteerit. Huolettomuutta voi halutessaan lisätä ulkoistamalla vuokrauksen luotettavalle yhteistyökumppanille.

Ainoastaan avainasiakkaat saavat tiedon asuntosijoittajille suunnatuista erikoistarjouksista. Käy liittymässä helposti osoitteessa peabkoti.fi/avainasiakas

Lue Peabin sivuilta: Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin

Asiakaskokemusvideoita Peabin sivuilta, mukana myös asuntosijoittajia

* Peab jo kolmatta neljättä kertaa peräkkäin ykkönen


Lisätietoa mainituista lähteistä, podcastin vieraasta ja hänen ajatuksistaan:

Joonas Orava, Olli Turunen – Osta, vuokraa, vaurastu; Adlibris Sidottu, Adlibris E-kirja * 

Marko Kaarto – ”Sijoita Asuntoihin! Aloita, kehity, vaurastu”; Adlibris Nidottu *

Robert Kiyosaki – Rich Dad, Poor Dad; Adlibris Nidottu, Adlibris E-kirjaAudible *

Asuntosalkunrakentaja.fi, Sijoitusasunnot.com

Keni Kuusisto

Hal Elrod – The Miracle Morning; Adlibris Pokkari, Adlibris Nidottu, Audible äänikirja *

Robin Sharma – 5 AM Club; Adlibris Nidottu, Adlibris Suomeksi, Audible äänikirja *

Antti Valkeinen LinkedIn, Twitter, Instagram


Kiitos Ostan Asuntoja -sisällön mahdollistavalle sponsorille:

 

Asuntosalkunrakentaja.fi

Asuntosalkunrakentaja.fi on asuntosijoittajille tarkoitettu sivusto, jossa voit tankata tietoa asuntosijoittamisella vaurastumisesta sekä artikkeleista että ladattavasta E-kirjasta. Voit myös liittyä sisäpiiriin, jota kautta pääset käsiksi hyviin sijoitusasuntoihin alle markkinahintojen. Tutustu sivustoon Asuntosalkunrakentaja.fi

Etukäteisvinkit uusista kohteista saa seuraamalla Asuntosalkunrakentajia Twitterissä tai Facebookissa.

Asuntosalkunrakentaja.fi Blogista: Miksi me myymme sijoitusasuntoja alle markkinahintojen?”

Poliisiauton etupenkiltä asuntosijoittamisen pariin; Hannu Takala – Ostan Asuntoja Podcast #45


Tuoretta tai ikivihreää tavaraa Ostan Asuntoja -tuuteista

Ostan Asuntoja Podcastin kaikki jaksot

Ostan Asuntoja Podcastin voi tilata tästä

Kannattaako sijoitusasunnot ostaa yrityksen kautta? – YouTube #134

Ostan Asuntoja YouTube -kanavan voi tilata tästä

The 7 Habits of … tehokkaalle asuntosijoittajalle – Blogi #223

TUOREIMMAT KIRJASUOSITUKSET

10 kirjaa asuntosijoittajalle in English – Blogi #210

Asuntosijoittajalle 6 kirjaa opiskeltavaksi, jotta on valmiina 6 kuukauden päästä – Blogi #198

Asuntosijoittaja ja filosofia – Blogi #217


Kaupallinen varoitus *

Mikäli kiinnostut hankkimaan edellämainittuja tuotteita, voit ylläolevien kumppanilinkkien sijaan googlata tuotteiden nimet. Näin maksat tuotteista saman hinnan mutta pystyt varmistamaan sen, että Ostan Asuntoja -kanavat eivät saa pientäkään siivua hinnasta.

Affiliate -linkkeihin liittyy aina vaara, että suosittelija ei oikeasti suosittele niitä hyvyyden perusteella vaan niihin liittyvän rahallisen korvauksen saadakseen. Kirjoihin liittyvät palkkiot voivat heitellä jopa 10 senttiä eri kirjojen välillä.

Tämä linkki vie Suomea lähimmän Saksan Amazonin sivuille, jonka kielivalinnan voi muuttaa englanniksi ja jota kautta voi kokeilla Audiblea maksutta. Ensimmäinen äänikirja on ilmainen ja kokeilujakso kestää 1 kuukauden, jonka aikana seuraavat kirjat ovat kaikki 9,95 €.

Antti Valkeinen Osa 2

Rahamedia

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntopehtoori LKV

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Suomen Hypoteekkiyhdistys

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusasunnot – Parhaat asuntosijoituskohteet

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Osta, vuokraa, vaurastu

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Asuntosalkunrakentaja.fi – Parhaat sijoitusasunnot

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

Sijoitusovi.com

Viisastu asuntosijoittamisesta

Suomen vuokranantajat

Hyvän Asukaskokemuksen Vuokrakoteja

%d bloggaajaa tykkää tästä: